Slatina: Măicuţele de la Strehareţi pregătesc ouă roşii, drob şi cozonaci pentru masa de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maica Damiana a pregătit ouă roşii şi cozonaci pentru enoriaşi
Maica Damiana a pregătit ouă roşii şi cozonaci pentru enoriaşi

Călugăriţele vor avea grijă ca toţi oamenii care îi vizitează în zilele de Paşte să fie serviţi cu bucate tradiţionale.

Este forfotă mare astăzi, la Mănăstirea Strehareţi, între dealurile de la marginea pădurii. Cu numai o zi înainte de Sărbătoarea Învierii, măicuţele se grăbesc să prepare mâncărurile pentru masa de Paşte. Maica Damiana a roşit ouăle şi a copt deja primii cozonaci, însă mai are mult de lucru până când va pregăti toate prăjiturile. „Anul ăsta o să facem şi pască, în afară de prăjituri şi cozonaci. Ne place să pregătim totul în casă, chiar dacă zilele acestea avem un program încărcat, cu denii şi slujbe. Vrem ca toţi credicioşii care ne vizitează în ziele de Paşte să fie serviţi cu  un ou roşu şi o felie de cozonac, aşa cum este tradiţia“, spune măicuţa, în timp ce roşeşte ouăle.
În bucătăria foarte curată şi orodnată, Maica Irina se ocupă de celelalte mâncăruri. Face sărmăluţe, drob şi ciorbiţă de miel şi se străduieşte să termine totul cât mai repede, pentru a pregăti apoi ultimele detalii pentru Denia Prohodului.

Curtea mănăstirii este pregătită pentru oaspeţi

De două săptămâni, maicile de la Strehareţi se pregătesc pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului. Au plantat flori , au curăţat gazonul şi copacii şi au transformat curtea lăcaşului de cult într-un colţ de rai. „Am început curăţenia din timp, pentru că ne-am dorit să fie totul pus la punct până astăzi. Am avut mare grijă să avem multe flori în grădină, mai ales că anul acesta Paştele este devreme şi am ţinut plantele în seră până acum“, mărturiseşte maica Damiana.
Biserica este şi ea curată şi îngrijită. Candelele sunt aprinse, icoanele sunt înconjurate de flori, totul este pregătit pentru marea sărbătoare. „În această seară, credincioşii sunt aşteptaţi să ia Lumina Sfântă şi să participe la slujba de Înviere, care va începe la ora 12.00“, a spus maica Iarina, stareţa mănăstirii.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite