Slatina: Luminiţa Turcin, dură în ringul de box, sensibilă în faţa şevaletului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campioana europeană se pregăteşte acum pentru Jocurile Olimpice
Campioana europeană se pregăteşte acum pentru Jocurile Olimpice

De opt ori campioana României la box feminin şi campioana Europei anul trecut, slătineanca se pregăteşte pentru Jocurile Olimpice din 2012.

În nouă ani de box, a devenit de opt ori campioana României. Luminiţa Turcin a cunoscut laurii succesului din primul an de sport. A reuşit chiar de la prima competiţie să ajungă pe podium, obţinând în 2002 argint la Cupa României şi apoi fiind selectată în lotul naţional. „Am păşit pentru prima oară în sala de box mai mult din curiozitate. Nu prea m-a atras acest sport. Mi s-a părut cam violent pentru o fată, iar eu aveam atunci cu totul alte ocupaţii. După câteva pregătiri am renunţat, însă m-am întors peste câteva luni. Norocul meu a fost să boxez cu o sportivă din lotul naţional şi să-i dau knockout. Aşa am ajuns la lot”, declară Luminiţa.

Sportiva CS Box Alro Slatina reuşeşte din anul 2003 să rămână lidera de necontestat a boxului feminin românesc. În 2007 a devenit vicecampioană europeană, iar cea mai mare performanţă a obţinut-o anul trecut, devenind campioana Europei la categoria 81 de kilograme. „Atunci când eşti în ring, nu mai ai timp să simţi nimic. Trebuie să te concentrezi asupra adeversarului, să gândeşti loviturile pe care acesta ar putea să le primească. Am învăţat că niciodată nu trebuie să-ţi subestimezi adversarul.”, explică sportiva tactica ce o face invincibilă în ring. Rezultatele sunt câştigate cu muncă asiduă: zece luni pe an de cantonament şi antrenamente de două ori pe zi, chiar şi sâmbăta şi duminica.

La mondialele din acest an a obţinut locul cinci, luptând după o intervenţie chirurgicală în zona cervicală. Idealul ei îl reprezintă acum participarea la Jocurile Olimpice din 2012, pentru care se pregăteşte intens. Este pentru prima dată când boxul feminin este introdus în programul olimpic, cu trei categorii de greutate, pentru participare Luminiţa trebuind să mai slăbească şase kilograme.

 

A abandonat pictura pentru box

 

Nu-i place să i se spună „fata cu pumni de fier”. Doreşte ca semenii s-o cunoască nu prin prisma performanţelor sportive, ci ca om. „În afara sportului, sunt o persoană câteodată prea sensibilă. Probabil că în interiorul meu există şi duritate, altfel n-aş putea să practic un astfel de sport”, mărturiseşte Luminiţa.

Înainte de a fi cuprinsă de microbul boxului, campioana picta. Nu a abandonat şevaletul şi pensula, însă acum pictura i se pare prea migăloasă. „N-am mai pictat de mult. Am avut o tentativă în urmă cu doi ani, dar nu mai am răbdarea necesară pentru a face acest lucru”, declară campioana.

Luminiţa Turcin a fost desemnată de către Primăria Slatina „Personalitatea Anului 2008”.

 

 

Profil

NĂSCUTĂ: 19 octombrie 1984, Slatina

STUDII: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Piteşti

IDEAL: să participe la Jocurile Olimpice din 2012

 

Întrebări şi răspunsuri

•• Se câştigă din sport, se merită să faci performanţă în România?

Da, şi nu prea. Se câştigă atunci când ai rezultate, în rest indemnizaţia lunară se poate compara cu salariul unui bugetar. Este multă muncă, slab răsplătită. În situaţia de criză cu care se confruntă România, nu ştiu dacă copiii din ziua de azi se vor mai îndrepta spre un sport de performanţă, pentru că nu se mai merită. Am avut momente grele, în care am vrut să renunţ. Dar dacă aş face asta, nu aş fi împlinită ca sportivă. Sper ca lucrurile să reintre în normal.

 

•• Ţi-ar plăcea să activezi în acest domeniu ca antrenor?

Da, am urmat şi şcoala de antrenor. Însă sunt tot felul de preconcepţii. Unii sunt de părere că o femeie nu prea are ce căuta într-o lume a bărbaţilor, că boxul sau fotbalul sunt exclusiv pentru bărbaţi. Dar uită că femeile sunt mult mai dornice să exceleze în domeniul pe care-l practică. De acest lucru îmi este cel mai teamă.

 

Ce-i place

••  Îmi place să citesc, să văd filme bune şi să urc pe munte.

 

Ce nu-i place

•• Nu-mi pac oamenii mincinoşi. Nu-mi place că boxul feminin nu este suficient de mediatizat, că în ciuda rezultatelor deosebite, nu ni se acordă suficientă atenţie.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite