Slatina: Lili Mustăţea şi-a petrecut viaţa la pian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din copilărie s-a îndrăgostit de pian. Acum le predă tinerilor slătineni tainele acestui instrument la Şcoala de Muzică de la Colegiul Nicolae Titulescu.

Nu avea nici 7 ani când a început să studieze pianul. Dragostea, pasiunea şi priceperea nu au întârziat să apară, astfel că în al doilea an de studiu era deja solicitată să meargă la audiţiile muzicale.
„Ca orice copil, am mers şi eu la şcoala de muzică, la secţia de pian. În clasa a II-a eram deja un copil solicitat la serbările şcolare şi la audiţiile muzicale. În clasa a III-a profesorii mei au insistat la părinţi să-mi cumpere un instrument pentru a urma o carieră muzicală“, îşi aminteşte Lili Mustăţea, profesoara de pian de la Şcoala de Muzică a Colegiului Naţional Vocaţional Nicolae Titulescu din Slatina.
Doi ani mai târziu părinţii i-au cumpărat şi primul pian, iar odată cu asta i s-a stabilit şi traseul pe care avea să-l urmeze în viaţă. „Când eram în clasa a IV-a, urmam şi cursuri de balet, iar părinţii au decis să rămân la muzică şi mi-au cumpărat pian. Deja drumul era trasat, de a merge la cursuri de specialitate. Aşa am ajuns la Liceul de Muzică, iar mai târziu la Universitatea Transilvania din Braşov“, povesteşte Lili.

Elevii săi au obţinut premii importante

Sunt mai bine de 30 de ani de când a început să predea tainele pianului, perioadă în care a învăţat cum trebuie să se poarte un dascăl cu elevul său, pentru a obţine rezultatele dorite. „Odată ce am început să profesez, satisfacţiile nu întârziau să se arate. Atunci când un profesor predă cu plăcere, dragoste şi când iubeşte copiii, apar şi rezultatele muncii. Între un profesor de muzică şi elevul său trebuie să existe o legătură de prietenie“, explică profesoara de pian.
Îi este drag să lucreze cu copiii şi se mândreşte atunci când ei obţin premii importante la concursurile la care participă. Profesoara nu ratează niciun moment pentru a-şi lăuda elevii. „De-a lungul timpului, rezultatele obţinute de elevii mei erau din ce în ce mai importante. Nu a existat niciun an în care să nu mergem la olimpiade, faze judeţene şi zonale, la care am obţinut premii I, II şi III. De asemenea, am participat la numeroase concursuri unde am obţinut premii importante“, spune Lili Mustăţea.
Zeci de copii i-au fost elevi, iar mulţi dintre ei 15 au ajuns fie dascăli de pian, fie elevi ai unor licee de muzică sau studenţi la Conservator. Profesoara este pasionată şi de psihologie, însă muzica rămâne viaţa ei. „Îmi place foarte mult şi psihologia, din acest motiv am urmat şi o facultate în domeniu, dar muzica este viaţa mea. Nu aş renunţa pentru nimic în lume la muzică. Mă simt foarte bine făcând asta, mă simt foarte bine pe scenă şi atunci când elevii mei impresionează“, încheie Lili Mustăţea.

Ce-i place

„Să studiez psihologia. Ador să stau de vorbă cu oamenii şi să le descopăr trăsăturile de caracter, să le fac o analiză. La oameni apreciez în primul rând corectitudinea. Iubesc astrologia şi horoscopul.“

Ce nu-i place

„Urăsc minciuna, trădarea, laşitatea şi neîncrederea. Detest falsitatea. Nu suport să mint, să fiu nevoită să fac asta. Secretomania nu e pe placul meu, mă întristează să am secrete faţă de oameni.“

Întrebări şi răspunsuri

Ce trebuie să ştie un copil înainte de a se înscrie la şcoala de muzică?
L.M.: În primul rând trebuie să vină şi apoi să treacă cu succes examenul de aptitudini. Pentru asta trebuie să dovedească că are simţ ritmic, melodic şi memorie muzicală. De asemenea trebuie să fie coerent în vorbire. Pasiunea, răbdarea şi conştinciozitatea sunt şi ele importante.

Apreciază oamenii muzica clasică?
L.M.: Nu prea pot să-mi dau seama. Eu am locuit foarte mult în Braşov şi acolo oamenii acordau importanţă muzicii clasice. Însă aici mi se pare că oamenii îşi dau interesul pentru acest gen de muzică într-o măsură mai mică. Este oarecum de aşteptat pentru că viaţa culturală lipseşte cu desăvârşire din acest oraş, teatru nu avem, cinematograf nu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite