Slatina: Laurenţiu Pătraşcu, pianistul pasionat de enciclopedii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laurenţiu Pătraşcu
Laurenţiu Pătraşcu

Cântă la pian de numai un an şi a participat deja la câteva audiţii muzicale. Este colecţionar de enciclopedii şi vrea să devină pompier ca tatăl său.

S-a înscris la Şcoala de Muzică de la Colegiul Nicolae Titulescu, în urmă cu un an, datorită colegei sale de bancă care studia deja pianul şi l-a convins şi pe el. „Îmi doream să cânt la pian, îmi plăcea foarte mult acest instrument muzical. Îl auzeam des pe holurile şcolii şi mă încânta, dar am mers la Şcoala de Muzică abia când colega mea de bancă, Diana, mi-a povestit cum este şi m-a convins imediat. Apoi am mers cu mama şi m-am înscris“, a spus Laurenţiu Pătraşcu.

Când a intrat pentru prima dată în clasa unde urma să studieze pianul şi-a impresionat profesoara cu felul lui de-a fi. Aceasta l-a oprit fără să stea pe gânduri. Treptat a dobândit cunoştinţe muzicale şi a început să participe la audiţiile muzicale organizate de şcoala la care învaţă. „Prima dată mi-am demonstrat cunoştinţele la un examen de decalaj la care nu am întâmpinat probleme. Am mai participat la două audiţii organizate de Şcoala de Muzică. Totul a decurs bine“, a povestit Laurenţiu.

Are emoţii pe scenă

Cea mai de seamă participare la un spectacol a fost însă la Sibiu, alături de bunul său prieten Danny Lungu, unde cei doi au cântat pentru copiii cu implant cohlear din întreaga ţară. „Mi-a plăcut foarte mult, am cântat la pian şi eu şi Danny, prietenul meu. A fost foarte frumos, mai ales că spectacolul s-a ţinut pentru copiii cu implant cohlear“, a explicat băiatul.

Cea mai mare problemă pentru Laurenţiu sunt emoţiile, care îl copleşesc de fiecare dată când urcă pe scenă. „E din ce în ce mai bine acum. Mă descurc mai bine ca la început. Dar, ca să scap de emoţii, când sunt în faţa publicului încerc să fiu atent, îmi impun să mă concentrez asupra a ceea ce fac şi de cele mai multe ori îmi iese. Mai am de lucrat la problema asta cu emoţile, dar odată ce o să capăt mai multă experienţă probabil nu o să mai fiu aşa timid pe scenă“, a spus Laurenţiu.

Şcoala şi pianul sunt cele mai importante lucruri pentru băiat. Pianistul încearcă să-şi împartă timpul cât poate de bine, astfel încât să fie un elev bun şi la şcoală, dar şi la orele de pian. „Merg la pian de trei ori pe săptămână. Când am mai multe teme de pregătit pentru la şcoală îmi este mai greu, dar în rest e bine, mă descurc cu amândouă“, a explicat pianistul.  Laurenţiu ascultă de profesoara lui de pian şi învaţă alături de ea toate piesele. „Nu am melodii care îmi plac în mod deosebit, mie-mi place să cânt la pian toate piesele noi pe care mi le dă doamna“, spune băiatul. Este prea mic ca să-şi facă planuri de viitor, dar Laurenţiu şi-a propus să continue orele de pian.

Întrebări şi răspunsuri

Ce calităţi trebuie să aibă un copil pentru a învăţa să cânte la pian?
L.P.: Cel mai important este să aibă ureche muzicală, simţul ritmului şi să studieze mult. Nu este suficient să mergi de câteva ori pe săptămână la pian pentru a învăţa cât mai bine, ideal este să exersezi şi acasă, în timpul liber. Copiii care vor să facă pian trebuie să ştie că nu vor mai avea prea mult timp liber.

Ce vrei să te faci când vei fi mare?
L.P.: Vreau să mă fac pompier pentru că şi tata este, iar el e un model pentru mine. Vreau să sting incendii şi pot să încep cu stingerea focurilor de la grătarele pe care le facem. Vreau să ajut oamenii să scape cu viaţă din flăcări.

Ce-i place
„La şcoală, matematica, educaţia pentru sănătate şi cunoaşterea mediului sunt favoritele mele. În timpul liber prefer să merg la ţară, la bunici, să joc tenis şi să înot. Ador să colecţionez enciclopedii“.

Ce nu-i place
„Când ne dă doamna învăţătoare să scriem mai mult, mai ales în week-enduri şi în vacanţe, atunci când ne mai ocupăm şi cu altceva. Îmi displace atitudinea doamnei profesoare de sport“.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite