Slatina: Iulian Onţică a cântat înainte de a învăţa alfabetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început să exerseze la pian şi la orgă de la vârsta de 5 ani. Acum predă muzică populară la Palatul Copiilor din Slatina, iar în timpul liber cântă la petreceri.

Tatăl său a fost cel care i-a insuflat pasiunea, iar înainte de a merge la şcoală ştia deja să cânte la pian şi la orgă. „Tatăl meu provine din cel mai mare neam de muzicanţi pe care l-a avut România. El a fost cel care m-a iniţiat în tainele muzicii. La 5 ani eu aveam în casă şi pian şi orgă. Datorită tatălui meu, care mi-a fost mereu alături, şi efortului depus de mine, am învăţat să cânt la cele două instrumente muzicale“, îşi aminteşte Iulian Onţică, profesorul de muzică populară de la Palatul Copiilor şi Elevilor Adrian Băran din Slatina.
A prins repede tainele instrumentelor muzicale, astfel că, la vârsta de 11 ani, mergea deja la petreceri şi-i încânta pe oameni cu muzica sa. „La vârsta de 11 ani ştiam deja să cânt destul de bine, astfel că atunci am început să merg cu familia mea să cânt la petreceri, la nunţi, botezuri şi în restaurante“, povesteşte muzicantul. A cântat la tot felul de petreceri, dar nu i-a plăcut niciodată să i se spună lăutar.

Interpret vocal şi la diverse instrumente

Datorită studiilor muzicale ştie să interpreteze şi altceva în afară de muzica populară. „Eu cânt clasic, caffe-concert, teme de jazz, muzică simfonică, operă, operetă, tangouri, romanţe, muzică uşoară internaţională şi românească, muzică populară din Oltenia, Muntenia, Banat, Moldova, din toate zonele ţării“, explică Iulian.
În urmă cu patru ani a început să lucreze ca profesor de muzică în şcolile oltene. Începând cu anul acesta, predă la Palatul Copiilor din Slatina, la cercul de muzică populară. „Acesta este al patrulea an în care predau muzica. Am fost profesor la Colegiul Tehnic Metalurgic, la Şcoala Generală Nr. 3 din Slatina şi, de anul acesta, predau la cercul de muzică populară de la Palatul Copiilor şi Elevilor Adrian Băran din Slatina. Acum s-a înfiinţat cercul şi mi s-a propus să predau eu“, mărturiseşte profesorul.
40 de copii învaţă tainele muzicii populare de la el. Profesorul speră însă ca numărul lor să crească, având în vedere că cercul este recent înfiinţat. „Deocamdată lucrez cu 40 de copii. Eu predau şi acordeon, pian, orgă şi voce. Cei mai mulţi elevi sunt la voce şi la orgă. Foarte mulţi dintre elevii mei sunt copii talentaţi care, dacă vor veni la cursuri, vor fi punctuali la repetiţii şi se vor ţine de treabă, vor avea de câştigat. Îi invit pe părinţii care vor ca micuţii lor să înveţe tainele muzicii populare să vină să-i înscrie la cursuri la Palatul Copiilor“, încheie Iulian Onţică.

Întrebări şi răspunsuri
Ce trebuie să ştie un copil înainte de a se înscrie la cercul de muzică populară de la palat?
I.O.: În primul rând trebuie să vină la cerc cu dorinţa de a învăţa şi trebuie să se ţină de treabă dacă vrea să realizeze ceva. Este important ca elevul să aibă instrumentul muzical pe care-l studiază la cerc şi acasă, pentru că în timpul pe care-l petrecem aici nu poate învăţa foarte multe, trebuie să exerseze în plus. Eu lucrez şi cu copiii care au ceva nativ, dar şi cu cei care nu au.
Se câştigă bine din muzică?
I.O.: Atunci când o faci la un nivel înalt, da, se poate câştiga destul de bine. Totul ţine însă şi de cât investeşti în tine, în instrumente. De exemplu, eu, pe lângă studiile muzicale pe care le-am făcut, am cheltuit foarte mulţi bani. Numai aşa poţi să fii apreciat şi să câştigi pe măsură.

Ce-i place
„Ador să conduc, am licenţă de pilot de raliu. Mă simt bine când fac sport, dar, din păcate, timpul nu-mi prea permite. Apreciez oamenii corecţi şi punctuali. Îmi iubesc soţia.“
ce nu-i place
„Să am de-a face cu oamenii parşivi. Nu-i suport pe cei pentru care corectitudinea nu înseamnă nimic. Detest să văd în jurul meu oameni cu posibilităţi materiale care îşi bat joc de cei nevoiaşi.“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite