Slatina: Iulian Costan vrea să cânte în formaţia Lyra Band

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A moştenit talentul muzical de la tatăl său, iar în numai doi ani de studiu muzical a reuşit să înveţe să cânte la trompetă, pian şi orgă. Anul acesta va urca pe scenă alături de formaţia de estradă a Slatinei.

I-a plăcut dintotdeauna muzica clasică, dar nu s-a gândit niciodată să studieze în acest domeniu. Profesorul de muzică Dumitru Marin, care îi este şi vecin, i-a descoperit talentul şi l-a chemat la primul test, la Şcoala de Muzică de la Colegiul „Nicolae Titulescu“. Nu ştia nici măcar notele muzicale, dar avea talent şi multă ambiţie. „Acum doi ani domnul profesor m-a sfătuit să vin la muzică, iar tatăl meu a fost încântat, pentru că şi el făcuse cursuri de percuţie. Am trecut cu bine primul test, iar când am început să învăţ să cânt la trompetă mi s-a părut foarte greu. La început am vrut chiar să renunţ, pentru că îmi era teamă că nu voi putea să învăţ niciodată. Am fost încurajat de toată lumea să continui, iar acum sunt mândru că am avut curajul să merg mai departe“, îşi aminteşte Iulian.
Au trecut doi ani de atunci, iar Iulian nu a lipsit la niciun curs. Trompeta, un instrument muzical pe care puţini tineri îl mai studiază, aproape că nu mai are secrete. „Vin la cursuri de două ori pe săptămână, însă studiez foarte mult şi acasă. Tatăl meu mi-a cumpărat o trompetă şi o orgă şi mă încurajează în tot ceea ce fac. Repet împreună cu el, mă ascultă şi m-a sfătuit întotdeauna să merg mai departe şi să fac o carieră în acest domeniu. M-am înscris şi la cursurile de pian şi îmi place şi acest instrument, mă ajută să îmi dezvolt  auzul muzical“, mărturiseşte micul trompetist.

Se pregăteşte pentru primul spectacol cu Lyra

Chiar dacă muzica îi răpeşte cea mai pare parte a timpului liber, Iulian nu se plânge. Se descurcă bine şi cu şcoala, are note bune, iar profesorii şi colegii îl admiră pentru talentul său. „Am fost nevoit să renunţ la o parte din timpul petrecut la calculator, sau afară, cu copiii, însă nu îmi pare rău, pentru că îmi place foarte mult ceea ce fac. Muzica m-a ajutat să devin mai responsabil şi să petrec ma puţin tim în faţa calculatorului. La şcoală colegii mă privesc cu admiraţie, iar doamna dirigintă ma încurajează, pentru că şi dânsa este profesoară de muzică“, povesteşte Iulian Costan.
După ore întregi de studiu, Iulian se pregăteşte acum intens pentru primul său spectacol. Va urca pe scenă în această primăvară, alături de formaţia de estradă a Slatinei, Lyra Band. „Am învăţat deja 12 piese pe care le repet mereu şi vreau să învăţ cât mai multe. Domnul profesor mi-a promis că o să cânt în această primăvară cu formaţia Lyra şi vreau să fiu cât mai bine pregătit pentru acest moment. Am puţine emoţii, dar îmi doresc să urc pe scenă, să pot să demonstrez ceea ce am învăţat“, povesteşte cu mândrie Iulian.

Întrebări şi răspunsuri
•• Ce planuri de viitor ai?
I.C. Vreau să continui să studiez la Şcoala de muzică, iar apoi vrea să merg la Şcoala Militară de Muzică din Bucureşti. Îmi doresc să cânt în fanfara militară. Îmi place acest gen de muzică, dar şi cariera de militar. Este deosebită, care presupune ordine şi disciplină.

•• Ce calităţi îi trebuie unui tânăr pentru a deveni un bun muzician?
I.C. În primul rând să fie pasionat de muzică, să îşi dorească să înveţe. Apoi ureche muzicală, talent, dar şi multă muncă. Degeba are talent dacă nu repetă, dacă nu vine la cursuri şi nu îşi dă interesul. Nu poate să facă progrese.

Ce-i place
•• Să mă joc pe calculator. Am un joc preferat, cu luptători, care s numeşte Meeting dar îmi plac şi jocurile cu maşini. Îmi place să ies afară, cu prietenii, atunci când am timp.

Ce nu-i plce
•• Copiii neastâmpăraţi, cei care vorbesc şi se compoartă urât, pentru că eu sunt foarte liniştit.  Nu îmi plac oamenii răi, nu îmi place să fac ordine în cameră şi să spăl vasele.

Profil
Născut
•• 5 august 1997, comuna Stoicăneşti, judeţul Olt
Studii
•• este elev în clasa a VI-a la Şcoala Eugen Ionescu din Slatina
Familie
•• are o soră mai mică

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite