Slatina: Irina Ciobanu, o tenismenă de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este deja o vedetă a sportului slătinean şi este face parte din lotul naţional de tenis de masă. Ea face să răsune imnul naţional în toată Europa.

A adunat zeci de medalii şi cupe de-a lungul anilor şi nu vrea să se oprească aici. Adolescenta vrea să joace mulţi ani tenis de masă, iar în paralel să şi antreneze. „Am 80 de medalii şi vreo 20-25 de cupe. Le ţin acasă şi mă uit cu drag la ele pentru că este munca mea. Cele mai recente sunt medaliile pe care le-am câştigt la Europenele din acest an, una de aur la proba de dublu şi argint la echipe”, a povestit Irina Ciobanu.
Despre ea, antrenorul lotului naţional de tenis de masă, Petre Arnăutu spunea „Este una din sportivele mele favorite. Are calităţi deosebite, o minte ageră şi a avut o ascensiune rapidă”. Irina este însă modestă şi spune că mai are multe de învăţat. „Sunt la început şi ştiu că trebuie să muncesc mult. Joc tenis de la 7 ani. Am fost remarcată de domunul Arnăutu care m-a văzut la o oră de sport şi mi-a zis să vin la tenis. Mi-a plăcut din prima şi am rămas să mă antrenez”, a spus tenismena.

„Am jucat şi accidentată”


Se antrenează 4-5 ore în fiecare zi, iar vacanţa pentru ea înseamnă o săptămână în care se poater relaza. Nu îşi permite să piardă timpul, să stea departe de sala de antrenament. „Atunci când vrei să faci performanţă trebuie să ştii că nu o să mai ai timp liber. Eu nu spun că fac sacrificii pentru că mie îmi place mult de tot ceea ce fac”, a spus Irina. Atât de mult iubeşte acest sport, încât uită şi de durere atunci când este în focul competiţiilor. „Am jucat şi accidentată. Face parte din meseria noastră. De exemplu, la Balcaniada care a avut loc la Slatina am fost lovită la picior şi la închiertura mâinii. Am jucat însă şi am câştigat”, a explicat tenismena.

„Mă emoţionez când aud imnul”

Recompensa este pe măsua efortului. Te urci pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, vezi tricolorul şi auzi imnul naţional care cântă pentru tine. „Încă mă mai emoţionez când aud imnul. Mă gândesc că eu reprezint România şi că am obţinut încă o victorie care este atât a mea cât şi a ţării. Inima îmi bate cu putere, iar emoţiile sunt asemănătoare cu cele pe care le am la finalul competiţiilor, atunci când ştiu că mai am un pic şi câştig o medalie”, a spus Irina.
Tânăra vrea să evolueze la un club din străinătate, dar va mai juca pentru România cel puţin până la majorat. „În alte ţări se plăteşte mult mai bine , iar sportivii au un alt statut decât la noi în ţară. Mai vreau să mai joc 3 ani pentru România şi poate lucrurile se vor schimba. Aş vrea să merg după aceea în Germania, dar înainte de toate trebuie să văd ce oferte am”, a spus tenismena.



NĂSCUTĂ
5 august, 1995, Slatina
STUDII
Elevă în clasa a XII-a la Liceul cu Program Sportiv din Slatina
FAMILIE
Un frate


CE-I PLACE
Iubesc sportul în general, joc tenis de câmp, baschet şi chiar fotbal. Nu suport să mă uit la televizor la meciuri, mie îmi place să joc. Când am timp ies cu prietenii în oraş sau în parc.

CE NU-I PLACE
Nu suport bârfa şi munciuna şi oamenii care nu îşi fac treaba. Mă enervează faptul că unii arbitri ţin cu sportivii din oraşul sau din ţara lor şi uită să fie obiectivi.


Cum trebuie să fie un sportiv de performanţă?
Ascultător, modest, ambiţios, să ştie clar ce doreşte, să îşi stabilească un obiectiv şi să facă totul ca să îl atingă. Trebuie să fie fair-play şi să accepte o înfrângere cu fruntea sus, atunci când este cazul.

Câţi bani ai câştigat din tenis?
În 10 ani am câştigat o singură dată premii în bani. Acum doi ani, după Europene am luat 5 000 de lei. Am hotărît ca toţi banii pe care îi câştig să îi strâng ca să îmi iau maşină la 18 ani.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite