Slatina: Ionela Gogolan, jandarmeriţa care trage direct la ţintă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a descoperit calităţile de trăgător încă de când era elevă la şcoala militară. Pune suflet în tot ceea ce face şi este dedicată meseriei sale.

În urmă cu doi ani, a participat pentru prima oară la un concurs pe echipe, de tir cu pistolul, organizat de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române (IGJR). S-a remarcat datorită preciziei şi acurateţii cu care ţinteşte. „Îmi plac foarte mult aceste concursuri şi particip de fiecare dată când am ocazia. Prima dată am fost când eram elevă la şcoala militară de la Drăgăşani. Am concurat pe echipe şi mi s-a părut interesant. Am văzut că m-am descurcat şi m-am gândit să mai particip şi pe viitor la astfel de concursuri“, a povestit sergent major Ionela Gogolan.
Este o persoană dedicată meseriei sale şi pune suflet în tot ceea ce face. În acest an, tânăra jandarmeriţă a participat la concursul organizat de IGJR la Târgu-Jiu şi s-a clasat a treia. De data aceasta, Ionela s-a înscris la individual. „Concursul a avut loc în mai şi s-a desfăşurat în două manşe. S-a tras cu pistolul Carpaţi de calibrul 7,65 milimetri. În prima manşă am tras din picioare de la 20 de metri, iar în cea de-a doua manşă s-a tras de la 15 metri, din genunchi. În total, am obţinut 185 de puncte din 200 şi am luat premiul al treilea“, a povestit jandarmeriţa.
Tânăra speră ca la următoarele concursuri să obţină premiul cel mare şi pentru aceasta se antrenează din greu. „A fost destul de dificil, ceilalţi concurenţi fiind foarte bine pregătiţi. La început am avut emoţii, dar m-am concentrat şi am încercat să trag cât mai bine. La concursurile viitoare vreau să-mi îmbunătăţesc performanţele şi să iau primul loc“, a spus Ionela.
Pentru concursul de tir cu pistolul, Ionela se pregăteşte atunci când are timp în poligonul de tragere.

„Atunci când îmi pun căştile, emoţiile dispar“

Pentru a se perfecţiona şi a deveni cea mai bună trăgătoare, jandarmeriţa spune că este nevoie de foarte mult antrenament şi concentrare. „În timpul concursului trebuie să laşi deoparte emoţiile. Concentrarea este totul. Atunci când îmi pun căştile, emoţiile dispar şi mă concentrez numai asupra liniei de ochire şi a punctului în care trebuie să trag. Este foarte important să fii odihnit şi să fii într-o formă cât mai bună pentru a obţine rezultate cât mai bune“, a explicat Ionela.
Uneori, cel mai mare duşman este vremea. „Contează foarte mult şi condiţiile atmosferice. Dacă tragerea are loc în câmp deschis, traiectoria glonţului poate fi influenţată de foarte mulţi factori. Trebuie să ajustezi întotdeauna direcţia şi linia de tragere“, a spus jandarmeriţa.

ce-i place
„Să-mi petrec timpul liber în natură. Prefer să merg la munte de fiecare dată când am ocazia, alături de prieteni. Îmi sunt pe plac oamenii care pun suflet în tot ceea ce fac, care se dedică meseriei. Pe aceştia te poţi baza.“

ce nu-i place
„Minciuna şi prostia. Nu suport oamenii care fac un lucru de mântuială, doar de dragul de a-l face. Nici pe cei cu mai multe feţe. Atunci când văd astfel de persoane prefer să stau departe de ele. Unele lucruri pot fi molipsitoare.“

întrebări şi răspunsuri
Ce este cel mai important atunci când tragi cu pistolul?
I.G.: Trebuie să fii concentrat şi să apeşi foarte lin pe trăgaci. O tragere perfectă trebuie să te surprindă. Nu trebuie să aştepţi momentul în care trebuie să apeşi, ci să te concentrezi asupra ţintei şi să tragi atunci când este clipa potrivită.
Ce factori influenţează traiectoria glonţului?
Condiţiile atmosferice pot influenţa traiectoria unui glonţ. Vântul este unul dintre aceşti factori. În funcţie de arma cu care tragi şi distanţa la care te afli de ţintă, trebuie să faci mici corecţii pentru a trage în punctul dorit.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite