Slatina: Ion Tinca, epigramistul care ia criza în glumă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Tinca a înfiinţat prima echipă de fotbal feminin
Ion Tinca a înfiinţat prima echipă de fotbal feminin

Lucrează în învăţământ de mai bine de trei decenii, iar de 20 de ani reprezintă interesele salariaţilor. A înfiinţat prima echipă de fotbal feminin din judeţ. În timpul liber îi place să scrie satiră şi umor.

Ar putea vorbi ore în şir despre viaţa lui. Provine dintr-o familie modestă, a crescut fără tată, iar mama sa, o femeie fără prea multă şcoală, l-a învăţat numai lucruri elementare. „Eu am crescut fără tată, iar educaţia dată de mama mea, cu trei clase primare s-a redus la «să nu furi, să nu minţi, să nu fumezi, să nu bei». Restul le-am învăţat de la oameni“, povesteşte Ion Tinca, maistru instructor la Colegiul Tehnic Alexe Marin din Slatina. După ce a lucrat vreme de 7 ani ca lăcătuş mecanic la Uzina de Aluminiu, în 1977 s-a angajat ca maistru instructor la Colegiul Ion Minulescu, iar din 1984 la Colegiul Alexe Marin, unde este şi astăzi.
Pasiunea pentru scris şi-a descoperit-o cu mult timp înainte de a intra în învăţământ. „Din 1968 când eram elev la şcoala profesională îmi place să scriu, mai mult satiră şi umor. Eu făceam toate afişele, le scriam cu cretă colorată şi le lipeam pe garduri cu cocă. Am colaborat la revista Urzica cu caricaturi, am avut la Oltpres câţiva ani o rubrică «Un zâmbet pe zi». Am scris sute de zâmbete care au descreţit frunţile oltenilor“, îşi aminteşte Ion.

A scris peste 100 de epigrame
 
Dacă este întrebat ce îl inspiră, epigramistul răspunde simplu: orice. Dacă nu se trezeşte noaptea la două-trei să mai scrie câteva versuri, când merge pe stradă şi observă ceva inedit scoate pixul şi scrie pe mână. „Depinde de starea mea şi de inspiraţia de moment. De obicei noaptea mă trezesc pe la 2-3 noaptea şi scriu. Mergând pe stradă, tot ce se întâmplă constituie un subiect de epigramă. Eu de acasă până la şcoală fac o epigramă“, explică bărbatul. A scris peste 100 de epigrame, în care a vorbit despre colegi, medici, elevi, politică, criză. „Cred că am 130-140 de epigrame. În general scriu de tot ce stârneşte hazul“, spune Ion. „Epigrama trebui spusă/ Numai celui care-o gustă/ Că de-o spui la un netot/ Se supără rău de tot“, spune epigramistul. Criza este şi ea un subiect la modă. „E criza soră cu românul/ Aşa cum crede tot olteanul/ Căci nu barza ne-a adus-o/ Ci noi singuri am produs-o“, spune una dintre epigramele lui Ion Tinca. Scopul epigramelor lui Ion Tinca este îi facă pe oameni să zâmbească dar şi să îndrepte defectele oamenilor. Epigramistului îi place să facă lucruri în premieră, pe care le lasă moştenire apoi generaţiei tinere. „Am scris fragmente din regulamentul şcolar pe asfalt în curtea şcolii. Am înfiinţat printre primele asociaţii sportive din judeţ «Atletic Slatina». De asemenea, am înfiinţat prima echipă de fotbal feminin care va participa la faza zonală a Cupei Liceelor“, explică Ion Tinca.





Profil
NĂSCUT. 14 iunie 1952, Slatina
STUDII. Şcoala Postliceală de Maiştri Slatina, specializarea Mecanică
FAMILIE. Căsătorit, are doi copii şi doi nepoţi


Ce-i place
•• „Iubesc primăvara, este anotimpul care trezeşte natura la viaţă. Îmi dă energie şi elan. Îmi place să aud ropotul ploii pe acoperiş, iar fulgerele şi tunetele întregesc un tablou mirific, fascinant“.

Ce nu-i place
•• „Şefii, care atunci când se văd într-un scaun ergonomic, într-un birou cu aer condiţionat, calculator şi plasmă uită de unde au plecat, uită de oamenii, uită pentru ce sunt puşi acolo, uită că acele funcţii sunt vremelnice şi că se întorc între oameni“.


Întrebări şi răspunsuri
•• Ce realizări aveţi în calitate de sindicalist?
I.T.: Eu am înfiinţat primul sindicat din Olt în ianuarie 1990, am fost lider de sindicat iar acum sunt vicepreşedinte la Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Olt, pentru învăţământ tehnic, profesional, auxiliar şi nedidactic. Am înfiinţat la mine în şcoală primul CAR cu dobândă 2%, după care la nivel judeţean s-a înfiinţat CAR SIP Olt, care are în prezent 2.700 membrii.

•• Ce părere aveţi de tinerii din ziua de azi?
I.T.: Ei nu folosesc informaţiile pe care le primesc în mod creativ şi în folosul lor. Tinerii afişează o lipsă de respect pentru cei în vârstă, faţă de muncă, cred că li se cuvine totul. Nici familia nu se mai implică în educaţia lor. Sunt dezorientat în ceea ce priveşte viitorul tinerilor din ziua de azi.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite