Slatina: Ion Surdu, singurul oltean care face miere ecologică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este singurul producător de miere ecologică din Olt şi este pasionat de apicultură. I se pare fascinantă viaţa albinelor, iar stupul nu mai are niciun secret.

Fost cadrul militar, Ion Surdu îşi dedică acum timpul unei pasiuni care nu i-a dat pace toată viaţa. „Fără să vreau m-am apucat de apicultură. La naşterea primului meu fiu am primit un stup de la Ilie Chirea, un om care m-a ajutat mult să descopăr acest domeniu. Nu m-am dus să îl iau atunci, iar după 5-6 ani, mi-a spus că mi-l aduce în uşa casei şi intră albinele peste mine. La început nu mi-au plăcut, îmi era frică de ele, dar acum a devenit o pasiune de care nu mă pot să mă despart. După un an de când am început şi familia de albine a dat 11-12 kilograme de miere, toată lumea a fost extaziată”, a povestit Ion Surdu.

Stupul, un univers de neimaginat


Chiar şi la Unitatea de Aviaţie din Craiova unde a lucrat, apicultorul a avut un stup şi producea miere pentru soldaţi. „Pe vremea comunismului trebuia să producem în unităţi legume, fructe, iar eu am adus un stup şi făceam miere. Chiar şi ministrul agriculturii de atunci a rămas uimit de ce aveam noi acolo”, a spus Ion Surdu. Este fascinat de lumea micilor vietăţi care produc miere şi îşi petrece ore în şir prinvindu-le. „Cine reuşeşte să depăşească teama de înţepături, ajunge într-un univers de neimaginat. Este impresionantă precizia cu care albinele construiesc fiecare celulă din fagure. Este uimitor impulsul naturii, cum aleargă aceste vietăţi după picătura de nectar”, a explicat apicultorul. Stă plecat 2-3 luni pe an cu albinele sale şi poate să spună totul despre aceste mici vieţuitoare. „Atunci când lucrezi în stup nu mai vezi nimic în jur. Albinele nu se obişnuiesc nicioadată cu cel care are grijă de ele, nu te recunosc. Noi cunoaştem modul lor de lucru. Într-o zi nu scapi fără peste 50-60 de înţepături”, a spus Ion Surdu.

Miere la standardele UE

Ion Surdu este singurul producător de miere ecologică din Olt şi este mândru că produsul său se ridică la standardele Uniunii Europene. „Am accesat fonduri europene pentru că apicultura la noi are perspectivă. Avem o bază meriferă cu mult peste potenţialul apicol. În trecut, România a fost o putere apicolă. Eu produc numai miere ecologică obţinută din familii cu facguri fără parafină, sunt numai din ceară”, a spus apicultorul.
Nu are cui să lase moştenire dragostea pentru albine. Nici unul din fii nu a vrut să înveţe apicultură. Mai are o speranţă, nepoţica lui care îl însoţelte atunci când se duce la stupi şi îi săune că atunci când o să se facă mare vrea să fie ca tataie. „Acum am 50 de stupi şi este mult de muncă şi trebuie să o fac singur pentru că băieţilor mei nu le-a plăcut apicultura. Nepoţica mea este singura care este încântată de ele. Nu se teme şi îmi spune că vrea să se facă apicultor”, a sps Ion Surdu.

.

NĂSCUT
05.02.1948, comuna Osica de Sus, judeţul Olt
STUDII
Academia de Înalte Studii Militare Bucureşti
FAMILIE
Căsătorit, doi băieţi, 1 nepoţică

CE-I PLACE
Acum viaţa mea este apicultura, dar în tinereţe mi-a plăcut muzica. Dacă aş fi avut curaj, m-aş fi apucat de cântat. Regret acum că nu m-am apucat srios de muzică. Îmi place mult şi şahul.

CE NU-I PLACE
Mă îngrozeşte lipsa de sensibilitate. Mă face să cred că am ajuns să trăim degeaba. Mă irită lipsa cuvântului dat şi nu suport că renunţăm la principii şi uităm să fim oameni.


Cât aţi investit în această pasiune?
În primul rînd tot timpul meu liber. De 30 de ani fac apicultură şi am renunţat la weekendurile cu familia, la petreceri sau la orice altceva ca să plec cu albinele. Dacă vorbim de bani, sunt sute de milioane.


De ce ar trebui să consume oamenii mai multă miere?
E aliment şi mai mult decât atât e medicament. E bună, e dulce şi de mii de ani e recunoscută pentru virtuţile ei terapeutice. În străinătate se consumă multă miere, la români se consumă câteva kilograme pe an.











Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite