Slatina: Ion Sârbu, taximetristul pasionat de pescuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are 40 de ani de experienţă ca şofer şi este unul dintre cei mai experimentaţi taximetrişti din oraş. Este pasionat de maşini şi de pescuit, iar în timpul liber merge alături de prieteni pe malul Oltului la o partidă de pescuit.

A fost pasionat de când se ştie de două lucruri, maşini şi pescuit. Ca să-şi urmeze pasiunea, la terminarea şcolii profesionale s-a angajat ca şofer la autobaza 1 Marfă Slatina. Timp de 12 ani a lucrat ca şofer acolo şi îşi aminteşte cu mare plăcere de acele timpuri. „A fost o perioadă foarte frumoasă acolo. Mi-am făcut foarte mulţi prieteni şi călătoream în toată ţara. Ca şofer am văzut toată  România. Erau nişte timpuri foarte frumoase pe atunci. Oamenii nu duceau lipsă nici de bani şi nici de locuri de muncă”, îşi aminteşte cu plăcere nea Ion. A lucrat o perioadă la ALRO Slatina, dar ca să rămână aproape de şoferie, nea Ion s-a angajat în urmă cu doi ani ca taximetrist. Datorită experienţei pe care o are la volan, i-a fost foarte uşor la noul loc de muncă şi a îndrăgit această meserie din prima clipă. Zilnic duce cu maşina zeci de clienţi în siguranţă la destinaţie şi spune că nici până acum nu s-a plictisit de condus. „Este o meserie frumoasă, în care ai ocazia să cunoşti foarte mulţi oameni. Pe mulţi dintre clienţi ajungi să-i cunoşti foarte bine şi chiar să te împrieteneşti cu ei. Nu ai cum să te plictiseşti în această meserie”, ne-a mărturisit experimentatul taximetrist.

„Siguranţa este pe primul loc”

Cu o experienţă de aproape 40 de ani la volan, nea Ion a învăţat că întotdeauna „graba strică treaba”. Este un şofer foarte civilizat şi prudent în trafic, care respectă regulile de circulaţie. „Siguranţa este pe primul loc. Nu rezolvi nimic dacă te grăbeşti. Rişti să nu mai ajungi la destinaţie” , a spus taximetristul. Un singur lucru îl nemulţumeşte pe nea Ion, vremurile în care trăim. „Când m-am apucat eu de această meserie lucrurile mergeau bine. Se câştigau bani din taximetrie. De când cu criza asta, oamenii nu îşi mai permit să meargă cu taxiul. Mulţi au rămas fără un loc de muncă, iar salariile sunt aşa cum sunt. Este foarte greu”, a spus nea Ion.

Relaxare la pescuit

Timpul liber şi-l petrece alături de familie sau la pescuit cu prietenii. Este un pescar înrăit şi de fiecare dată cum prinde o zi liberă îşi ia undiţele şi merge pe malul Oltului la crap. Spune că pescuitul este foarte relaxant şi merge cu mare drag.  în speranţa că îşi va depăşi recordul. Preferă locurile cât mai liniştite departe de oraşul gălăgios„Cea mai mare captură a fost un crap de aproape trei kilograme. Sper să-mi depăşesc recordul personal şi să prind un peşte şi mai mare. Nu merg la pescuit neapărat pentru peşte. Mă relaxează foarte mult să stau pe malul Oltului, departe de oraş, în mijlocul naturii,în linişte”, a spus nea Ion.

Profil:
Născut: 03,05,1952, comuna Schitu, sat Greci, judeţul Olt
Studii: Opt clase, Şcoala generală Schitu
Familie: căsătorit

Întrebări:
Cum este taximetria?
I.S. Este o meserie frumoasă dar şi periculoasă. Zi de zi întâlneşti diferiţi oameni cu diferite temperamente. Trebuie să ştii să le vorbeşti şi cel mai important să-ţi păstrezi calmul.
Cum sunt şoferii din ziua de astăzi?
I.S. Majoritatea dintyre ei sunt foarte agresivi şi nici măcar nu cunosc regulile de circulaţie. Chiar dacă cel din faţă greşeşte, nu trebuie să-i faci observaţie sau să te dai jos din maşină şi să începi să înjuri. Ar trebui să existe mult mai multă civilizaţie în trafic.

Ce-i place
Admir foarte mult la oameni sinceritatea şi bunul simţ. Îmi place să cred că  oamenii din ziua de astăzi sunt mai civilizaţi şi mai responsabili. Îmi plac foarte mult maşinile.
Ce nu-i place
Mentalitatea oamenilor. Nu am învăţat nimic şi nu am făcut nimic să ne schimbăm. Poate şe de asta suntem în situaţia actuală. Oamenii ar trebui să se ajute mai mult între ei. Nu-mi plac cei care frecventează cărciumele.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite