Slatina: Ion Liu îşi dedică viaţa muzicii populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A urcat pe scenă cu artişti consacraţi
A urcat pe scenă cu artişti consacraţi

Cântă muzică populară din copilărie, moştenind talentul de la tatăl său. A participat la zeci de festivaluri şi a cântat în toată ţara, dar şi în străinătate. A primit felicitări chiar şi din partea dictatorului Nicolae Ceauşescu.

Ion Liu se caracterizează ca fiind un om vesel, cu simţul umorului şi îndrăgostit de muzica populară şi de folclor. Făcând parte dintr-o familie plină de artişti, bărbatul nu avea cum să nu moştenească pasiunea şi talentul la muzică. „De când mă ştiu cânt. Bunicul, tatăl meu dar şi fraţii lui cântau şi i-am moştenit. Încă de mic am început să particip la festivaluri, unde am obţinut şi premiul I dar şi menţiuni. Activitatea am început-o la Casa de Cultură din Balş în 1971, apoi am cântat în cadrul Ansamblului Simianca, care aparţinea IOB Balş“, îşi aminteşte solistul. Cărările vieţii l-au dus apoi la Scorniceşti, unde a cântat 8 ani cu Ansamblul Căluşul. „În 1986 am venit ca solist vocal la Ansamblul Doina Oltului, unde am cântat până la 1 iulie anul acesta, când m-am pensionat pe caz de boală“, povesteşte Ion Liu. A
ieşit la pensie, dar asta nu înseamnă că a uitat de marea sa dragoste, muzica.

A urcat pe scenă cu artişti consacraţi

A scos deja un CD împreună cu Ansamblul Doina Oltului, însă acum se pregăteşte pentru lansarea unui nou disc, care va avea loc în această toamnă.
Folcloristul oltean cântă în melodiile sale despre satul natul, râul Olteţ, are cântece haiduceşti dar şi de petrecere.
Cântă de zeci de ani dar nu s-a îmbogăţit din muzică. Fire modestă, artistul spune că se mulţumeşte cu aprecierea publicului. „Nu se câţtigă bani mulţi din asta, dar ai câştiguri de suflet. Dacă mi-au dat câte 50 de palme după fiecare recital de la fiecare spectator, aia e cea mai mare mulţumire“, explică Ion Liu. A urcat pe scenele ţării alături de artişti consacraţi precum Amza Pellea, Ion Dolănescu sau Maria Ciobanu.


Profil
NĂSCUT. 5 decembrie 1956, comuna Morunglav, Olt
STUDII. Liceul Agroindustrial Scorniceşti şi Şcoala Populară de Artă Slatina
FAMILIE. Căsătorit, are doi copii


Întrebări şi răspunsuri
•• Ce gen de muzică ascultaţi?
I.L.: În afară de muzica populară pe care o cânt şi o şi ascult, îmi place foarte mult muzica clasică şi muzica uşoară bună. Dacă aveam condiţii sunt convins că puteam fi un mare cântăreţ de muzică clasică. Artiştii mei preferaţi au fost şi sunt Ion Dolănescu, Benone Sinulescu, Zavaidoc.

•• Ce îi sfătuiţi pe cei care fac parte din tânăra generaţie a muzicii populare?
I.L.: Să înceapă să culeagă folclor, să-l prelucreze şi să caute oameni de specialitate, cu experienţă, care să-i poată îndruma. Este foarte important să treacă versurile şi muzica prin filtrul sufletului şi numai dacă le place ceea ce iese, să împărtăşească lumii. Dacă nu se nasc cu talent însă, chiar şi cu zeci sau sute de ore de pregătire, nu-l capeţi. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite