Ion Ivaşcu, dascălul care aşterne istoria Slatinei în volume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A format generaţii întregi de elevi
A format generaţii întregi de elevi

Ca profesor, a format generaţii întregi de elevi, iar ca scriitor publică lucrări de specialitate încă din anul 1977.

Spune că şi-a ales cariera de pe vremea era elev în clasa XI-a. Pasionat de istorie a hotărât să devină profesor şi să împărtăşească şi altora din cunoştinţele lui. „Cred că mentorul meu, dacă pot să spun aşa, a fost profesoara mea de istorie, Maria Polovschi. M-a atras foarte mult personalitatea ei şi m-a făcut să iubesc parcă şi mai mult această materie”, povesteşte profesorul Ion Ivaşcu.
A lucrat în învăţământul oltean peste 34 de ani şi este cunoscut ca fiind un dascăl de excepţie, care a format numeroase generaţii de elevi. „Mulţi dintre elevii pe care i-am pregătit au ajuns oameni mari. Cu unii dintre ei ţin legătura şi acum. Chiar m-au sunat zilele trecute de ziua mea, care a fost săptămâna trecută, să îmi ureze la mulţi ani, iar pentru asta le sunt recunscător”, a mai spus dascălul.

A renunţat la Drept pentru istorie

A urmat cursurile Facultăţii de Istorie din Bucureşti, studiind în paralel şi Dreptul. După doi ani de studii a renunţat la cea de-a doua pentru a se putea dedica domeniului care îi este atât de drag. „Am simţit parcă o chemare pentru istorie. Oricum, dreptul nu m-a atras aşa mult”, a adăugat profesorul. A devenit apoi profesor, lucrând la Colegiul Naţional „Radu Greceanu” şi apoi la Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu” din Slatina. 
Din anul 1977 dascălul a început să scrie articole despre istoria municipiului Slatina şi despre cea naţională pe care le-a publicat în mai multe ziare şi reviste de specialitate. După 1990 a publicat mai multe lucrări singur sau în colaborare cu alţi scriitori. „Printre primele mele lucrări se numără: Teste de Istoria Românilor, Uragan la paralelele 46-48, Mic dicţionar de istorie, În marş spre vest, România în toamna anului 1940, Oltul în vâltoarea anilor 1916-1918  şi altele. Am pus foarte mult suflet în toate creaţiile mele”, a mai spus Ivaşcu.
Până în prezent, profesorul a publicat peste 15 cărţi şi are de gând să meargă mai departe. „Ultima care pe care am lansat-o se numeşte Studii slătinene al VII-lea volum. Evenimentul a avut loc sâmbătă la Biblioteca Judeţeană din Slatina. Mai urmează şi altele, nu vreau să mă opresc aici”, a încheiat profesorul. 

Profil

Născut. 12 octombrie 1950, la Ciocârlia, Ialomiţa
Studii. Facultatea de Istorie Bucureşti
Familie. Căsătorit, are un copil

Ce-i place
Petrec foarte mult timp studiind documente de arhivă. Îmi place să merg a pescuit şi ador drumeţiile.

Ce nu-i place

Oamenii care nu se ţin de cuvânt. Nu-i suport şi nu pot să-i înţeleg. Urăsc minciuna şi bârfa.

Întrebări şi răspunsuri

Ce calităţi trebuie să aibă un bun scriitor?
În primul rând trebuie să fie modest şi să aibă credibilitate. Apoi, e foarte important să îşi iubesacă ţara în care locuieşte şi despre care scrie pentru că asta ne cam lipseşte în zilele de astăzi.

Dacă ar fi să vă mai naşteţi odată, ce aţi alege să faceţi?

M-aş face tot profesor de istorie. Iubesc meseria de dascăl, iar istoria îmi place foarte mult. Niciodată nu am regretat că am ales să fac asta.


Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite