Slatina: Ion Brodeală are în grijă garajul pompierilor olteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrează la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Matei Basarab” Olt de peste 20 de ani, având în grijă aproape 50 de autospeciale şi utilaje de intervenţie.

Era doar un copil când a început să îşi dorească să devină conducător auto. Nu a avut pe nimeni în familie care să aibă această meserie, dar i-au plăcut de mic camioanele, iar de aici până la condus nu a mai fost decât un pas. “Când eram mic mergeam la muncă, la câmp, cu părinţii mei, cu un camion. Îmi era dragă acea maşină, era foarte mare. Astfel au început să mă atragă autovehiculele de acest gen. Apoi, am văzut şi prima autospecială de pompieri. Îmi amintesc că venise în comuna Stoeneşti din Vâlcea, locul unde m-am născut eu, la o intervenţie. Pe toată durata misiunii m-am uitat la maşină, am admirat-o. La scurt timp, la clasa mea a venit un reprezentant al pompierilor care ne-a vorbit despre meseria de militar. Atunci am hotărât ceea ce vreau să fac şi abia aşteptam să cresc ca să devin pompier şi să lucrez pe o autospecială. Cred că aici a fost mâna destinului”, povesteşte Ion Brodeală.

A urmat Şcoala de Maiştri din Slatina, iar din anul 1990 face parte din familia pompierilor olteni. “Am fost repartizat de Centrul Militar Vâlcea să satisfac stagiul militar obligatoriu la pompieri. Pe atunci, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt se numea Compania de Pompieri Slatina. Am stat aici un an, după care m-am întors în localitatea natală. Am revenit la scurt timp la pompieri angajat ca militar cu contract, fiind încadrat pe funcţia de conducător auto pe autospeciale. Am fost cel mai fericit că mi-am îndeplinit visul - acela de a lucra pe o autospecială şi de a ajuta oamenii”, mai spune pompierul. Din anul 1990 până în 2001, Brodeală şi-a condus colegii la intervenţii şi chiar a luat parte la acestea.

Pasionat de ciclism

A devenit apoi instructor auto profesionist în cadrul instituţiei, pregătind zeci de militari. Mulţi dintre ei îi sunt acum colegi. În 2001, Ion Brodeală s-a transferat la Inspectoratul “Dealul Spirii” din Bucureşti. După un an a revenit la Slatina, iar de atunci este maistru-şef la garajul auto al unităţii. El întreţine autospecialele şi utilajele de intervenţie ale pompierilor olteni, le repară şi se ocupă de starea tehnică a acestora. “Sunt foarte exigent cu colegii mei pe care îi coordonez, dar în acelaşi timp sunt şi prieten cu ei. Îmi place ca atunci când fac un lucru să îl fac bine, în plus e vorba şi de răspundere, care este foarte mare”, mai spune militarul. Bărbatul este pasionat de ciclism, sport pe care l-a şi  practicat un timp. Adoră plimbările cu bicicleta, mai ales când merge la munte. “Îmi place şi fotbalul, ţin cu echipa Craiova.  Pescuitul este de asemenea o pasiune penmtru mine, dar nu prea am timp de el”, mărturiseşte pompierul.

Profil

Născut. 13 mai 1970, la Râmnicu Vâlcea
Studii. Şcoala de Maiştri din Slatina
Familie. Căsătorit, are un copil

Ce-i place


Să îmi petrec timpul liber împreună cu familia mea. Îmi place foarte mult să mă plimb, să călătoresc. Ador condusul, mă relaxez când sunt la volan.

Ce nu-i place


Oamenii nesinceri şi cei care nu sunt corecţi. Nu suport să stau degeaba, mă plictisesc foarte tare. Sunt o persoană activă şi îmi place să fac tot timpul câte ceva.

Întrebări şi răspunsuri


Dacă fiul dumneavoastră ar alegea să devină pompier, ce i-aţi spune?

Aş fi foarte mândru de el, l-aş susţine şi l-aş încuraja. Meseria de pompier e foarte frumoasă, dar e şi grea în acelaş timp, presupune foarte multe sacrificii. Dar sunt convins că, dacă ar alege să facă asta, şi fiul meu s-ar dedica acestei meserii la fel de mult ca şi mine.

Aţi regretat vreodată că aţi ales această meserie?

Niciodată. Mi-a plăcut mereu să ajut oamenii şi să conduc. Aici, la pompieri, le-am putut face pe amândouă şi sunt mândru că sunt pompier. Îmi iubesc foarte mult meseria. Nu ştiu, dacă aş fi ales altceva, dacă mi-aş fi făcut treaba cui aceeaşi pasiune şi dăruire.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite