Slatina: Impozite plătite cu televizoare şi maşini de spălat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

180 de cetăţeni din Potcoava sunt executaţi silit pentru neplata dărilor către stat. Primăria a început confiscarea bunurilor din casele datornicilor, având de recuperat 400.000 de lei din impozitele şi taxele locale.

Unul dintre cele mai mici oraşe din România, Potcoava, se confruntă cu lipsa de posibilităţi a localnicilor de a-şi achita impozitele şi taxele locale. Deşi 2010 a adus un record al încasărilor la bugetul de stat, 85% dintre localnici achitându-şi dările, faţă de doar 40% la sfârşitul lui 2009, restanţele înregistrate din anii trecuţi au determinat primăria să recurgă la executări silite. Şi cum majoritatea restanţierilor n-au serviciu, administraţia locală a început să golească gospodăriile datornicilor de bunuri care nu sunt de maximă necesitate.

O încăpere plină de electronice şi electrocasnice

„Avem de recuperat datorii la buget de 400.000 de lei. Am emis circa 300 de somaţii şi am recurs la executarea silită a 180 de cetăţeni, dintre care pentru 40 am efectuat popriri pe pensii şi salarii. De la 30 de cetăţeni, dintre care 20 de etnie rromă, am confiscat deja bunuri care nu sunt de maximă necesitate. Am ales numai bunuri de care se pot dispersa: televizoare, maşini de spălat. Nu au altă posibilitate de plată, pentru că majoritatea n-au niciun venit”, declară primarul Florin Mateiana.
Aşa că primăria s-a transformat în depozit de electronice şi electrocasnice. „Am umplut deja o cameră. Dar nu ştiu ce o să facem cu ele, pentru că nu o să le ia nimeni. O să le evaluăm şi o să încercăm să le valorificăm pentru a recupera banii”, mai spune edilul.
Una dintre problemele pe care le întâmpină primăria în recuperarea datoriilor este şi identificarea romilor. „Sunt câte 10-15 inşi cu acelaşi nume. Aşa că identifică-l, dacă poţi, pe cel care trebuie să plătească! Ar trebui să se implice mai mult organele abilitate”, declară Mateiana.

INFO BOX
Taxele vor scădea

Primarul declară că recuperarea greoaie a taxelor şi impozitelor şi lipsa de venituri a localnicilor l-au determinat să ia în considerare ca nivelul dărilor percepute pentru 2011 să scadă. Hotărârea urmează să fie aprobată în şedinţa consiliului local de săptămâna aceasta. Oraşul Potcoava are 3012 locuinţe, 660 hectare în intravilan şi 5867 hectare extravilan.





Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite