Slatina: Ilie Dumitru a înfiinţat primul cinematograf pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A înfiinţat cinematografe şi a festivaluri care acum se ţin an de an în localităţile judeţului. De curând şi-a publicat şi prima carte, monografia comunei natale, Şerbăneşti.

A lucrat 25 de ani în domeniul cinematografiei şi a adus la Slatina actori mari care i-au devenit şi prieteni. A fost şef al Secţiei de Cinematografe şi director la Întreprinderea Cinematografică  din Olt.  „Mi-a plăcut mult filmul şi m-am bucurat că am putut să aduc pelicule importante la noi în oraş. Pe atunci venea lumea la cinema, mă sunau oamenii seara şi mă rugau să îi las să stea în picioare. Se ocupau în fiecare seară cele 600 de locuri alem cinematografului Alutus”, a spus Ilie Dumitru.
Actiri mari cum ar fi Amza Pelea, Colea Răutu, Ion Dichiseanu sau Sergiu Nicolaescu au venit şi au lansat filme la Slatina. „Atunci când am dat în folosinţă Alutusul am adus o bună perioadă de timp şi actorii care jucau în filmele pe care le prezentam. Oamenii se bucurau să îi vadă pentru că erau adevărate staruri. Amza Pelea mi-a devenit bun prieten între timp”, a povestit Ilie Dumitru.

A înfiinţat festivalurile din judeţ


A înfiinţat şi primul cinematograf pentru copiii din Oltenia. „Când am fost în vizită în Polonia, am văzut că părinţii puteau să vină cu copiii la cinema pentru că era o sală şi pentru ei unde puteau vedea pelicule potrivite cu vârsta lor. La întoarcere am înfiinţat la Slatina cinematograful pentru copiii „Voinicel” care era în partea de jos a oraşului. A fost o mare realizare pentru mine. În 1984 am locul I pe ţară în difuzarea filmului românesc. Slătinenilor le plăceau filmele româneşti”, a spus Dumitru.
Dar pe lângă partea de film, Ilie Dumitru s-a ocupat şi de viaţa culturală din judeţ. A înfiinţat diferite festivaluri pe timpul comunismului, iar unele dintre ele se mai păstrează şi astăzi. „În 1969 a fost prima ediţie a Festuvalului Căluşului  care se mai ţine şi astăzi la Slatina. Apoi am l-am făcut pe cel de Doine şi Balade pe care l-am transferat de la Drăgăneşti Olt pentru că am vrut ca fiecare oraş să aibă câte o sărbătoare aparte. Prima ediţie a Sărbătorii Pâinii s-a ţinut la Slatina, apoi l-am făcut la Scorniceşti unde este şi astăzi. Tot eu am înfiinţat şi Pomul Vieţii la Balş”, a spus Ilie Dumitru.

A scris istoria comunei Şerbăneşti


De curând a lansat şi prim carte, monografia comunei natale, Şerbăneşti. „Am vrut să le ofer oamenilor o carte despre istoria locurilor unde trăiesc. Este prima monografie a Şerbăneştiului şi am încercat să dau cât mai multe date despre istoria comunei, despre meşteşugurile, portul, obiceiurile şi folclorul din această zonă. Este prima mea carte, dar în trecut am colaborat la o volum al soţiei mele, „Portul popular în judeţul Olt”, dar şi la câteva reviste de cultură”, a precizat Ilie Dumitru.


NĂSCUT
12 mai 1938, comuna Şerbăneşti, judeţul Olt
STUDII
Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti
FAMILIE
Căsătorit, un copil


CE-I PLACE
Să am o familie unită în care să îmi găsesc liniştea. Mi-a plăcut istoria şi am citit mult la viaţa mea. Vreau să fiu un om informat şi de accea citesc presa.


CE NU-I PLACE
Nu suport neseriozitatea oamenilor  şi faptul că am devenit indiferenţi unii cu ceilalţi. Mulţi au uitat ce înseamnă cuvîntul dat, cinstea, bunul simţ. Au uitat să fie oameni, familişti.



Care o să fie subiectul următoarei cărţi?
Va fi tot despre Şerbăneşti, dar de data acesata vreau să scriu despre personalităţile comunei, despre oamenii importanţi ca Dumitru Popopvici, Dumitru Caracostea şi mulţi alţii.

Care este filmul dumneavoastră preferat?
Am văzut multe filme, multe dintre ele interzise în perioada comunistă, dar cel mai mult mi-a plăcut Mihai Viteazul. Sergiu Nicoaescu rămâne un maestru al cinematografiei româneşti.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite