Slatina: Hashim Memish: „Noi suntem lângă români de 300 de ani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici nu ştii cu ce să începi atunci când vrei să vorbeşti despre albanezii din buricul Olteniei. Istoria lor, secretul unei afaceri care dăinuie de 300 de ani sau efectele crizei economice sunt doar câteva dintre subiectele pe care ne propunem să le abordăm.

La intrarea în prăvălia aşezată la intersecţia a două străzi din centrul vechi al oraşului, ne întâmpină vocea caldă a unei femei cu batic pe cap. „Poftiţi, vă rog“, ne îndeamnă ea. Apare şi Hashim Memish pe uşa care dă spre laborator. „Despre ce vreţi să discutăm?“ este întrebarea cu care ne primeşte dar nu înainte de ne saluta politicos. Ne roagă să-l aşteptăm 10 minute, timp în care trebuie să meargă să rezolve câteva treburi. Rămânem să admirăm diplomele şi cuvintele scrise de oameni importanţi care au trecut pragul „Atletului albanez“, aşezate pe doi dintre pereţii cofetăriei. Un bărbat şi o femeie încărcaţi cu sacoşe pline intră şi beau pe nerăsuflate două pahare de bragă, fără să se mai aşeze la vreuna dintre mesele libere.
Apare şi Hashim. „Haideţi să depănăm poveşti!“ ne spune bărbatul de 72 ani, dar nu înainte de a ne servi cu un strop din braga care l-a făcut celebru şi o cupă de îngheţată. Îşi ia cu el cartea de onoare care dăinuie de ani buni, mai exact din 23 iulie 1967 şi începe să ne citească câteva din vorbele care l-au impresionat. „Când muşti încet din baclava/ Plăcerea este sclava ta/ Şi de mai sorbi şi-un strop de bragă/ Simţi gust de dor, ţi-e viaţa dragă“, ne citeşte Hashim într-o română perfectă. „Îmi place să vorbesc despre orice, mai puţin despre politică. Eu nu ştiu să fac numai bragă, îmi place să am şi cultură“, spune el.

„Îmi place România“

Bărbatul ne dezvăluie că îmbină armonios faptul că e român dar şi că e albanez, şi e mândru că e oltean, spunând despre Oltenia că este „inima acestei ţări“. Pentru albanezul din inima Olteniei a devenit o tradiţie să ridice steagul României, în fiecare an de ziua ţării. Şi anul acesta a făcut la fel. „Cea mai mare onoare a mea este obţinerea cetăţeniei române, acum doi ani s-a întâmplat. Îmi place România. Cunosc limba, valorile românilor. Am impresii deosebite despre acest popor. Noi suntem prezenţi lângă ei de 300 de ani“, mărturiseşte Hashim.
Suntem curioşi să aflăm ingredientele licorii minune dar bărbatul ne spune de la începutul discuţiei că nu ne dezvăluie niciunul dintre secretele bragăi sau ale celorlalte bunătăţi aşezate în vitrinele din prăvălia sa. Ne explică totuşi că pasiunea şi iubirea sunt elementele care dau savoarea dulceţurilor. „Orice femeie găteşte, dar nu toate o fac la fel de bine“, completează bragagiul.

Despre recesiune

Începem să vorbim despre criza economică prin care trece România. Îşi răsuceşte mustaţa sură, soarbe o gură din cafeaua servită de nepotul său Gemal şi spune: „Criza asta e pentru toţi dar noi înţelegem să ne adaptăm şi avem speranţa că vom reuşi să izbândim“. Nu a umblat la preţuri, ele sunt la fel de nici nu mai ştie când. Un leu cupa de îngheţată cu aromă de lămâie, vanilie, căpşuni sau ciocolată,  doi lei bucata de halviţă cu alune sau 15 lei sfertul de kg de halviţă cu nuci şi 8 lei sticla de doi litri de bragă sau citro. De când a venit criza însă. Hashim a început să facă din nou rahat, după reţete numai de el ştiute. Costă 10 lei jumătatea de kg şi se vinde bine. „Omul când intră în prăvălia mea degustă puţin din toate. Am clienţi din toate colţurile ţării. Atunci când au drum prin Slatina se opresc aici, iar mai nou, m-au pus să le trimit prin poştă“, spune Hashim. Crede că recesiunea nu va mai dăinui mult.
Aşa pitită cum e, prăvălia albanezilor din centrul vechi al oraşului a primit vizita multor personalităţi. Actori, fotbalişti, politicieni, ambasadori dar şi oameni simpli au scris cuvinte de laudă în cartea de onoare, pe care a răsfoit-o Hashim Memish pe tot parcursul discuţiei noastre.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite