Slatina: Grădiniţa copiilor rromi şi alte 13 unităţi şcolare, desfiinţate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea numărului de elevi de la an la an este principalul motiv pentru care s-a decis defiinţarea mai multor unităţi şcolare din judeţ, spun şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Olt.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Olt pune lacătul începând  din luna septembrie 2010 pe 14 unităţi şcolare din judeţ, printre care se numără şi o grădiniţă cu program normal din Slatina. Copiii rromi care învăţau la Grădiniţa Nr 19 Spiru Vergulescu din Slatina se vor muta, începând din septembrie, într-o altă locaţie. „20 de copii învăţau într-un apartament cu 3 camere, iar acum ne-am mutat la Grădiniţa Nr 2. Acolo vor învăţa două grupe de copii într-un apartament cu 4 camere. Probabil că pentru reducerea cheltuielilor s-a făcut această schimbare. Copiii mei socializează şi sper că se vor acomoda şi nu vor fi probleme“, a declarat educatoarea de la grădiniţa proaspăt desfiinţată, Rodica Paraschiv. Educatoarea a făcut mari eforturi pentru a ţine această grădiniţă. Le-a cumpărat copiiilor haine, jucării şi rechizite ca să îi convingă să vină, vânzând cărţile de poveşti şi poezii scrise de ea.
Conducerea ISJ spune că a desfiinţat aceste unităţi de învăţământ pentru că nu aveau elevi.  „13 unităţi şcolare din cătunele din anumite localităţi din judeţul Olt şi o grădiniţă din Slatina se desfiinţează. S-a luat această decizie din cauza numărului mic de elevi“, a spus Marius Bălaşa, inspectoratul general din cadrul ISJ Olt.

Şcoli fără personalitate juridică

Unităţile şcolare care au scăpat de măsura drastică a desfiinţării, devin structuri sau şcolile de nivel superior vor fi transformate în unităţi de învăţământ de nivel inferior „ De exemplu o şcoală cu clasele I-IV devine grădiniţă, iar o şcoală cu clasele V-VIII devine unitate şcolară cu clasele I-IV iar şcolile de arte şi meserii devin şcoli cu clasele I-VIII“, a explicat Marius Bălaşa. În această situaţie se află şcolile din Vineti, Profa, Gura Călui care devin grădiniţe şi şcolile de arte şi meserii din Brastavăţu, Făgeţelu, Potelu care devin şcoli cu clasele I-VIII. La acestea se adaugă Şcoala cu clasele I-VIII din Mărgheni care devine şcoală cu clasele I-IV şi Grădiniţa cu Program Normal Rotunda care devine structură în cadrul Şcolii cu clasele I-VIII din aceeaşi localitate.
Spaţiile unde erau grădiniţele sau şcolile desfiinţate trebuie să fie utilizate tot în scop educativ, ele aparţinând consiliilor locale.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite