Slatina: Gheorghe Dobra, de 17 ani conduce Uzina de Aluminiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conduce una dintre cele mai mari fabrici din ţară şi are în subordine peste 3000 de oameni atât din ţară, cât şi de pe continentul african.

În urmă cu 26 de ani, un tânăr absolvent de facultate care visa să lucreze în cercetare a fost repartizat la Uzina de Aluminiu din Slatina. Singurul lui gând era atunci să plece cât mai repede de aici, să evadeze din colosul comunist. Acum însă cel mai mare vis este ca ALRO Slatina să fie una dintre cele mai profitabile afaceri din lume. „Am ajuns la ALRO în 1984 pentru că aici am primit repratiţie. Eu vroiam să lucrez în cercetare şi am făcut demersuri ca să mă întorc în Bucureşti, dar nu am reuşit. Nu am vrut să fac carieră în această fabrică, nu mi-a plăcut meseria asta, dar m-am gândit că pot învăţa ceva”, a povestit Gheorghe Dobra.
A lucrat în toate sectoarele fabricii şi a ajuns într-un timp foarte scurt să descopere secretele aluminiului. „Aş putea spune că ştiu totul despre ALRO, iar acest lucru m-a ajutat atunci când am devenit director pentru că ştiam cum să pun problema. Am înţeles că roul meu este să ajut oamenii, să fiu aşa cum este un antrenor de fotbal, dar unul al cunoştinţelor”, a spus directorul.

„A fost greu să disponibilizăm jumătate din angajaţi”

În 1993 a devenit director al uzinei şi a fost unul din principalii actori ai schimbărilor care s-au produs în ALRO. Etapele privatizării, concedierile, problemele financiare, toate acestea au fost date acum uitării. ALRO Slatina, parte a grupului Vimetco este una dintre cele mai mari şi mai profitabile fabrici din Europa Centrală şi Est. „A trebuit să trecem prin toate acele probleme ca să ajugem unde suntem acum. A fost greu, extrem, de greu să disponibilizăm jumătate din angajaţi, dar a trebuit să mă bazez pe logică. Poate mulţi nu au înţeles atunci, dar sunt convins că acum îmi dau dreptate. În 2003 erau 5 600 de angajaţi, acum sunt 2 500”, a spus Gheorghe Dobra.

„Eu nu fac diferenţe între partenerii mei de afaceri şi muncitori”

Chiar dacă munceşte peste 11 ore pe zi, îşi face timp întotdeauna pentru familie şi pentru călătorii. Îi place să stea de vorbă cu cei care lucrează, fie ei oameni de afaceri ruşi, austrieci sau englezi, fie simplii muncitori din Slatina sau din fabrica din Sierra Leone. „Mie îmi place să comunic cu cei din jurul meu, cu oamenii cu care lucrez, îmi petrec o parte din timpul meu liber alături de ei, la grătare, la pescuit pentru că altfel se leagă nişte relaţii dacă reuşeşti să treci de bariera şef-angajat. Eu nu fac diferenţe între partenerii mei de afaceri şi muncitori, fie ei din Slatina, de la Alum Tulcea sau din Sierra Leone. Nici nu îmi dau seama că africanii au altă culoare. Toţi suntem la fel, suntem oameni”, a precizat directorul ALRO.



NĂSCUT
25 februarie 1959, comuna Oinacu, judeţul Giurgiu
STUDII
Institutul Politehnic Bucureşti
FAMILIE
Căsătorit, un băiat


CE-I PLACE
Vreau să fiu întotdeuna la curent cu noutăţile, iar atunci când am timp liber citesc presa, mă uit la televizor. Îmi place să călătoresc, să îmi petrec timpul cu familia.

CE NU-I PLACE
Nu-mi plac persoanele care confundă oamenii mediatizaţi cu cei competenţi. România are nevoie de oameni competenţi în toate domeniile, de la nivel local, până la guvernanţi şi mediul privat.

Ce ar fi Slatina fără ALRO?
ALRO ţine oraşul şi acest lucru se simte în orice domeniu de activitate. Uneori, când merg prin magazine şi mă recunosc vânzătoarele, aceastea mă întreabă când mai dăm prime angajaţilor.

Cum este metalurgistul slătinean?
Ideal ar fi să fie bărbat, dar am avut de-a lungul anilor şi femei competente. Este un om hotărât, competent care munceşte cu drag 8 ore pe zi şi care nu pleacă acasă fără să îşi facă duş.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite