Slatina: Garda Financiară Olt, decimată de "marea restructurare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Restructurarea Gărzii Financiare Olt, marea bucurie a evazioniştilor
Restructurarea Gărzii Financiare Olt, marea bucurie a evazioniştilor

Reorganizarea instituţiilor bugetare va rupe in două Garda Financiară Olt, care va rămâne cu numai 14 comisari din cei 12 în prezent. Printre cei care vor pleca se numără chiar şi secretara instituţiei

Mult trâmbiţata restructurare din instituţiile publice ameninţă să se întoarcă precum un bumerang împotriva iniţiatorilor ei. Astfel, secţia Olt a Gărzii Financiare va fi practic spulberată de la finele lunii iulie, şapte posturi urmând să dispară definitiv din grila de personal. Toţi angajaţii secţiei, de la secretară şi până la comisari, au primit preavize de încetare a raporturilor de muncă. Excepţie fac doar comisarul-şef şi încă doi experţi care îşi vor păstra locurile de muncă.
Potrivit noii scheme de personal, opt angajaţi din numărul total de 25 vor părăsi instituţia - este vorba despre şase comisari plus două persoane din rândul personalului auxiliar, printre care se numără şi secretara.

Acelaşi număr de comisari ca în 2004

Damian Tănăsescu, şeful Gărzii Financiare Olt, spune că decizia de restrucutare primită de la Bucureşti va întoarce instituţia în timp cu şapte ani.
“În 2004 eram 14 comisari, adică tot atâţia câţi vom fi de la 1 august 2011, aceasta în condiţiile în care volumul de muncă a crescut net faţă de acea perioadă. Ce înseamnă asta ?? Foarte simplu: toată munca acestei instituţii va fi dată înapoi cu şapte ani în mod forţat. Noi oricum nu puteam să ne îndeplinim toate atribuţiile de serviciu nici până acum pentru că eram puţini faţă de volumul de muncă, darămite de acum înainte! Cu alte cuvinte, eu şi oamenii mei realizăm acum cam 70%  din ceea ce ar trebui să facem, iar restul controalelor le efectuăm în urma sesizărilor şi a  adreselor primite de la alte instituţii, adrese la care noi suntem obligaţi prin lege să răspundem în 30 de zile”, a spus Tănăsescu. Acesta a mai precizat că restructurarea secţiei oltene a G.F. reprezintă un prim pas către escaladarea fenomenului de evaziune fiscală în judeţ.
Deasemenea, şi reprezentantul sindical al comisarilor financiari, Lucian Boceanu, consideră că modificările ce se vor produce în organizarea şi funcţionarea Gărzii Financiare Olt va greva serios asupra activităţii instituţiei. “Nu înţelegem în niciun fel logica luîrii unei astfel de hotărâri. Anterior anunţării deciziei noi am făcut demersuri şi am avut numeroase întâlniri cu preşedintele ANAF, conducerea Comisariatului General al Gărzii Financiare şi nu numai, şi am explicat că am primit asigurări că se va ţine cont de ideilor noastre pentru rezolvarea acestei problem. Dar rezultatul final a fost altul, a rămas tot cum au anunţat iniţial că va fi”, a afirmat Boceanu.

Comisarii, din nou la examen

Potrivit noului stat de funcţii sosit la Garda Financiară Olt, 14 posturi dintre cele 17 care vor mai rămâne au fost declarate vacante. Persoanele aflate în preaviz au posibilitatea de a opta pentru unul din acestea, opţiunea urmând a fi formulată în scris către Comisariatul General al Gărzii Financiare sau la secţia Olt a instituţiei, până la data de 1 iulie, orele 16.30. În situaţia în care, pentru aceeaşi funcţie, există mai multe opţiuni exprimate, va fi organizat examen pentru numirea în funcţii, acesta trebuind susţinut la Craiova în zilele de 11 iulie (proba scrisă) şu 15 iulie (interviul).

„Nu avem ce să facem”

Comisarii financiari ameninţaţi direct cu şomajul încearcă acum să se pună din nou la punct cu legile şi celelalte “materii” pentru examenul din 11 şi 15 iulie. “Nu avem ce să facem. Nu ştim pe ce criterii s-au făcut analizele după care se realizează această reorganizare a Gărzii Financiare, dar, eu unul, cred că ele sunt total greşite. Ar fi fost indicat să se ţină cont de faptul că un comisar financiar, odată scos din sistem, trebuie practice să înceapă o nouă viaţă pentru că el nu are voie timp de trei ani ca să desfăşoare activităţi care contravin în contradicţie cu ce făcea înainte să părăsească sistemul fiscal”, a spus unul dintre comisari sub protecţia anonimatului.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite