Slatina: Fermierii sunt neinformaţi şi nu îndrăznesc să ceară fonduri de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Ciobanu şi Ion Păunel îi ajută pe fermierii olteni să ia bani de la UE
Florin Ciobanu şi Ion Păunel îi ajută pe fermierii olteni să ia bani de la UE

Institiţiile judeţene şi Federaţia Agrostar vor să demareze o campanie de informare a agricultorilor în speranţa că îi vor convinge să facă proeicte pentru dezvoltarea fermelor.

Sunt printre puţinii fermieri din ţară care pot face gratuit proiecte pentru bani europeni, dar sunt neinformaţi şi reticenţi. Mulţi dintre agricultorii olteni nu ştiu că în Slatina există Centrul de Formare pentru întreprinzătorii din Mediul Rural, care a fost înfiinţat tocmai pentru a-i ajuta pe micii fermieri să acceseze fonduri nerambursabile. Puţinii ţărani care calcă totuşi pragul acestui centru înfiinţat de Federaţia Agrostar se tem să ceară bani de la Uniunea Europeană (UE). „Fermierii sunt neinformaţi, este un haos total. Trebuie să formăm o echipă din specialişti de la toate instituţiile cu atribuţii în domeniul agricol şi să demarăm o campanie de informare în întreg judeţul. Trebuie să venim cu exemple concrete. Să invităm la întâlniri oameni care au reuşit să acceseze aceste fonduri şi să le explice celorlalţi cum au procedat, să fie un exemplu pentru ei“, a spus Florin Ciobanu, reprezentantul Agrostar în Olt.

Se tem că nu vor şti cum să cheltuie banii

Două dintre măsurile accesibile  fermierilor care vor să pună pe picioare o mică afacere în agricultură sunt 112 şi 141. Ambele necesită documente puţine, iar UE nu impune condiţii stricte de cheltuire a banilor. Cu toate acestea, anul trecut doar 21 de fermieri din întreg judeţul au primit fonduri prin măsura 112, „Instalarea tinerilor fermieri“. Oamenii se tem că vor fi nevoiţi să plătească proiectele care le pot fi ulterior respinse sau că vor cheltui greşit banii. „Abia în primăvara aceasta am aflat de la un apicultor că pot primi 1500 euro pe an de la UE pentru stupină, prin măsura 141. M-am interesat şi mi s-a spus că singura condiţie impusă este ca, după trei ani, să am cu 20% mai mulţi stupi, pentru a putea primi cei 1500 euro şi în următorii doi ani. Aş vrea să fac un proiect şi să încerc, dar nu ştiu cât o să coste acest proiect“, mărturiseşte Adrian Dinu, din Valea Mare.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite