Slatina: Eugen Ionică, juristul desemnat al treilea arcaş din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De patru ani şi jumătate practică tirul cu arcul
De patru ani şi jumătate practică tirul cu arcul

Dublu campion naţional la tir cu arcul,  juristul Gărzii Financiare Olt a ocupat în ultimii doi ani a treia poziţie în cadrul Campionatului Mondial. A lansat un proiect de înfiinţare a unui club la Slatina, destinat antrenării tinerilor.

Juristul Gărzii Financiare Olt, Eugen Ionică, a devenit cunoscut în toată lumea datorită performanţelor obţinute în cadrul unui sport foarte puţin practicat în judeţul nostru. De patru ani şi jumătate practică tirul cu arcul tradiţional, fiind legitimat la Clubul „Activ” Bucureşti. „Nu am avut antrenor, doar ajutorul unor prieteni din străinătate care au cochetat de mai mult timp cu acest sport, precum şi susţinerea Federaţiei Române de Tir cu Arcul. Doru Danieluţ şi .... Deveş m-au ajutat să-mi însuşesc bazele şi să-mi corectez greşelile.”, declară Ionică. Cum în Slatina nu există un poligon, campionul se antrenează la Strehareţi, în spatele Grădinii Zoologice. „Sunt foarte puţine poligoane amenajate în ţară. La Aninoasa este singurul poligon special destinat tragerii cu arcul”, spune el.

De două ori locul trei în lume

Campion naţional la field în 2009 şi campion naţional 3D anul acesta, Eugen Ionică este unul dintre cei mai valoroşi sportivi români. A reuşit să urce pe podiumul Campionatului Mondial, având adversari reprezentanţi ai unor ţări asiatice cu tradiţie în acest sport, obţinând medalia de bronz în ultimii doi ani. În urmă cu două săptămâni a câştigat Cupa Activ la arc tradiţional. Următorul concurs va fi la începutul lunii decembrie, cel de master de la Sibiu, unde participă doar primii cinci clasaţi la toate campionatele naţionale.

Planuri pentru a obţine performanţă cu tinerii slătineni

Campionul intenţionează să transmită microbul acestui sport tinerilor, în acest sens demarând proceduri de înfiinţare a unui club la Slatina. „Sunt membru FRT şi intructor. Intenţionez să formez o generaţie de tineri arcaşi şi să încerc să fac cu ei performanţă. Am început demersurile pentru înfiinţarea unui club. Suntem cinci sportivi care am luat această iniţiativă. Fiind un sport costisitor, un arc cu tehnică de vârf ajungând la 3.000 de euro, cu accesorii, un om obişnuit nu-şi poate permite un echipament pentru a participa la competiţii de cel mai înalt nivel. Pentru asta e nevoie de un club şi sponsori. Este păcat ca un copil talentat să nu poată atinge nivelul de performanţă din lipsa echipamentului”, mărturiseşte sportivul.
Campionul speră în susţinerea autorităţilor locale pentru activitatea clubului. A fost identificat spaţiul de antrenament- sala Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport din strada Crişan. Imediat ce va exista echipamentul de siguranţă complet, clubul îşi poate începe activitatea. „Se poate lucra cu o grupă de 5-10 copii. Sperăm să putem primi cât mai mulţi tineri. Sunt binevenite şi fetele, care pot avea un model din femei renumite care practică acest sport, precum Lavinia Şandru şi Geena Davis.”, încheie Eugen Ionică.



Profil
NĂCUT. 1 octombrie 1968, Slatina
STUDII. Facultatea de Ştiinţe Juridice Craiova
FAMILIE. Căsătorit, un copil

•• Ce-i place
„Îmi place să fiu activ: să joc fotbal, să merg pe munte şi să schiez”

•• Ce nu-i place
„Nu-mi place să mă trezesc dimineaţa. Urăsc minciuna”

Întrebări şi răspunsuri

••  De ce aţi ales acest sport?
Am început ca un hobby, am vrut să experimentez şi a ajuns o pasiune. Nu ştiu de unde a venit alegerea aceasta. Poate că arcul m-a ales pe mine, nu eu pe el. Nu aş putea să spun de ce-mi place să trag cu arcul tradiţional, nu mi-am dat seama când m-a furat. Este un sport pentru orice vârstă, nu există limite.

•• Ce sfat le daţi tinerilor care doresc să vă urmeze exemplul şi să practice tirul cu arcul?
Să nu încerce singuri, să aibă un antrenor pentru că, totuşi, arcul este o armă şi pot să apară accidente.  Este un sport relaxant, are puterea să alunge stresul. Îl recomnad cu căldură tuturor să-l  practice fie ca agrement, fie pentru performanţă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite