Slatina: Elena Militaru, educatoarea cu voce de privighetoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena îşi pregăteşte micii discipoli pentru viaţă
Elena îşi pregăteşte micii discipoli pentru viaţă

Lucrează de mai bine de 30 de ani în învăţământ. A pregătit sute de elevi pentru şcoală şi a condus câteva unităţi şcolare. Iubeşte muzica şi a cântat într-un cor.

Elenei nu-i place să vorbească despre ea, iar atunci când o face, modestia i se citeşte în privire. Este o femeie simplă, pe care dragostea pentru copii, a dus-o pe culmile succesului. „Mi-au plăcut tare mult copiii şi acesta a fost motivul principal pentru care mi-am ales această meserie. Din 1977 lucrez în învăţământ şi am început la Grădiniţa cu Program Normal Nr 4 din Slatina, iar după 3 ani am fost numit director al acelei unităţi dar am fost nevoită s-o desfiinţez pentru că era la marginea oraşului şi nu mai funcţiona la capacitate maximă. Atunci m-am transferat la GPN Nr 10 din oraş“, povesteşte educatoarea Elena Militaru. Din 2006 conduce şi această unitate şcolară, care a devenit structură a GPN Nr 6, însă funcţiile de conducere nu au determinat-o să renunţe la orele cu cei mici.

Iubeşte copiii şi muzica

S-a confruntat cu numeroase probleme în activitatea sa profesională, însă ambiţia şi profesionalismul au ajutat-o să treacă întotdeauna peste ele. „Au fost şi probleme mai delicate dar le-am depăşit bine pentru că am ştiut de exemplu cum să negociez unele conflicte la nivel de unitate. M-am bucurat şi de ajutorul şefilor mei de la Inspectoratul Şcolar care mi-au stat alături în toată activitatea mea. Cea mai mare satisfacţie este atunci când văd bucuria pe chipul copiilor şi al părinţilor. Îmi place să văd şi mă bucur când părinţii sunt mulţumiţi de rezultatele copiilor lor“, explică educatoarea.

„Mi-a părut rău că am renunţat la cor“

Elena vrea să-şi pregătească micii discipoli pentru viitor, de aceea pe lângă programa stabilită lucrează şi suplimentar cu ei. „Fac cu copiii de la clasă consiliere şi în afară de activităţile noastre obligatorii vreau să le implementez gândul că fără muncă nimic nu are valoare. Lucrez cu ei ca şi cu oamenii mari. Cei mici desfăşoară activităţi cu plăcere dacă sunt îndrumaţi şi direcţionaţi corect“, explică educatoarea.
Pasiunea sa pentru cei mici şi-a dat întâlnire în viaţa Elenei cu dragostea pentru muzică. A cântat până de curând într-un cor. „Am fost membră a Corului Camerata încă de la înfiinţarea lui. Am cântat mai bine de 10 ani în acest cor unde m-am simţit foarte bine şi de câte ori ne-am deplasat am obţinut premii frumoase. Vreau să apreciez neobositul dirijor al corului, profesorul Alexandru Chirilă Stanciu care avea o ambiţie extraordinară şi o poftă de muncă cum rar se întâlneşte. Mi-a părut rău că am fost nevoită să renunţ la cor“, spune Elena.

Profil
NĂSCUTĂ. 19 iulie 1954, localitatea Voiceşti, judeţul Vâlcea
STUDII. Institutul Pedagogic de Educatoare din Slatina
FAMILIE. Căsătorită, are o fată

Ce-i place
•• „Literatura, muzica, arta. Cea mai mare pasiunea a mea sunt copiii. Apreciez oamenii modeşti, sinceri, loiali şi frumoşi la suflet“.

Ce nu-i place
•• „Ipocrizia, minciuna, comoditatea. Nu suport să călătoresc cu avionul, pentru că mi-este frică. Nu îmi place să fiu fotografiată sau să vorbesc despre mine“.

Întrebări şi răspunsuri
•• Ce planuri de viitor aveţi, pe linie profesională?
E.M.: Vreau să-mi fac meseria până la capăt, adică până la ieşirea la pensie, aşa cum trebuie. Îmi doresc să văd pe faţa copiilor dar şi a părinţilor lor numai zâmbet. Cel mai bine ar fi ca starea sufletească şi stresul părinţilor să nu se transmită şi celor mici.

•• Ce sfaturi aveţi pentru viitorii dascăli?
E.M.: Îi sfătuiesc să urmeze această carieră în speranţa că poate mai târziu lucrurile se vor rezolva şi în învăţământ. Eu cred că acum, acest domeniu parcurge o perioadă grea. De asemenea, sunt de părere că această meserie, indiferent că vorbim despre educator, învăţător sau profesor, trebuie făcută din dragoste pentru copii.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite