Slatina: Elena Alexandra Vâlcea, artistă talentată, profesoară devotată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Vâlcea a vernisat astăzi expoziţia celor mai mici ucenici ai săi
Elena Vâlcea a vernisat astăzi expoziţia celor mai mici ucenici ai săi

Este profesor de grafică la Colegiul „Nicolae Titulescu” Slatina, pictează, realizează ilustraţii grafice şi pregăteşte două expoziţii personale. În primul an la catedră a reuşit performanţa de a obţine cu un elev locul I la Olimpiada Naţională de Arte Vizuale.

Elena Vâlcea şi-a început anul trecut cariera de profesor de grafică la CNV „Nicolae Titulescu” Slatina- clasa de artă. A dezvoltat o adevărată pasiune pentru grafică şi a decis că trebuie să împărtăşească din cunoştinţele ei şi elevilor. A absolvit Liceul de Arte Plastice „Dinu Lipatti” Piteşti- secţia grafică, a urmat apoi Facultatea de Arte Plastice Timişoara, tot specializarea grafică, iar cunoştinţele în domeniu şi le-a consolidat cu un master la Timişoara. „Catedra a fost o provocare pentru mine, iar acum a ajuns să-mi placă. Mă bucur nespus că pot să-i învăţ pe elevi ceea ce ştiu. Primul rezultat cu care mă mândresc l-am înregistrat anul trecut, eleva Elena Christinela Nica ocupând locul I la Olimpiada Naţională de Arte Vizuale”, spune profesorul.

Aduce picturile elevilor pe simeze
„Idealul meu este să expun în marile galerii şi muzee din lume”, îşi dezvăluie artista visul. A debutat cu dreptul în artă, realizând expoziţii de grup pe perioada liceului şi facultăţii la Piteşti, Timişoara, Arad şi Sibiu. Pentru vara aceasta pregăteşte o expoziţie personală la Slatina cu lucrări abstracte, iar pentru luna viitoare o expoziţie de ilustraţie. A realizat ilustraţia volumului de poezii „Ecoul luminii” a autorului slătinean George Smarandache, dar şi coperta ultimului volum de versuri semnat Silviu Viorel Păcală.  Astăzi a vernisat o expoziţie cu lucrări de natură statică, creion şi culoare, realizate de patru copii de clasele I-a şi a II-a pe care i-a îndrumat în cadrul Fundaţiei „Lyra”.
„Un oarece câştig îmi aduce ceramica pictată. Este o experienţă din liceu, când colaboram cu o firmă. În prezent, am asemenea lucrări expuse, cu vânzare, la Galeria Artis Slatina. Realizez, tot din liceu, pictură, frescă pentru copii, interioare, camere pentru copii”. Deşi operele sale îi aduc un oarecare profit spune că nu se poate trăi exclusiv din artă. „Cel puţin ca tânăr artist. Trebuie să ai un job stabil. Depinde şi de oraşul în care trăieşti, cât de dezvoltat este. Iar acum, în perioada de criză, este foarte greu. Activităţile costă şi trebuie să le acoperi, indiferent dacă vinzi sau nu. Eşti obligat să te dezvolţi, altfel rămâi la acelaşi stadiu de începător”, mărturiseşte Elena.
Visează să înfiinţeze o şcoală particulară de artă. „O asemenea şcoală le poate crea copiilor condiţii materiale. Avem o gamă atât de largă de exprimare în diverse tehnici, însă materialul didactic la stat trebuie susţinut de către părinţi. Arta se face cu minimum de materiale, cu ce-şi cumpără ei. Poţi face performanţă şi fără materiale scumpe, important este să ai talent, să munceşti, să fii serios şi perseverent. Însă cu susţinere poţi face mai mult”, conchide ea.

Profil
NĂSCUTĂ. 31 martie 1984, Slatina
STUDII. Facultatea de Arte Plastice Timişoara- specializarea Grafică
              Master grafică, Timişoara
IDEAL. Să înfiinţeze o şcoală particulară de arte

•• ce-i place
„Îmi place să fac sport- tenis de câmp, volei, handbal, atletism. Iubesc dansurile de societate, teatrul, opera şi baletul. Îmi place să fiu o persoană activă”

•• ce nu-i place
„Cel mai mult urăsc minciuna. În general nu dau atenţie lucrurilor urâte şi îmi place să văd numai ceea ce este frumos, de aceea nici nu pot să menţionez lucrurile care-mi displac.”

Întrebări şi răspunsuri:
•• Ce vă inspiră atunci când realizaţi lucrările?

-    Pot spune că am depăşit stagiul studiului în atelier şi asta cu ajutorul profesorilor mei din Timişoara care m-au încurajat foarte mult să mă orientez spre arta abstractă, spre concept. Asta presupuje să ai o logică a lucrărilor, o continuitater, o idee pe care o expui.
•• Este înţeleasă arta abstractă de multă lume?
- Fiecare înţelege în felul lui o lucrare. O priveşti şi o descoperi, apoi o redescoperi în fiecare zi. De câte ori o priveşti, găseşti ceva interesant. În schimb, o vază cu flori nu exprimă altceva decât natură statică. Conceptul te îndeamnă mai mult spre meditaţie.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite