Slatina: Dunărea, supărată de ziua ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce Dunărea continuă să crească şi să ameninţe localităţile de pe cursul ei, sute de săteni din comuna Orlea sărbătoresc zilele fluviului.

Un motiv în plus de bucurie pentru orleni îl reprezintă organizarea în premieră a acestui eveniment, care s-a sărbătorit până acum în Corabia. „Suntem deosebiţi de onoraţi să găzduim a şaptea ediţie a acestui eveniment şi ne face o deosebită plăcere ca «Ziua Dunării» să fie organizată în comuna noastră. Este o premieră pentru noi, până acum acest festival fiind organizat la Corabia. Sper ca această sărbătoare să mai îmbuneze  apele Dunării  şi să se retragă”, a spus primarul comunei Orlea, Viorel Oiţă. Deşi sărbătorile sunt în toi, oamenii se tem ca apa să nu vină peste ei. „A crescut mult în ultima perioadă Dunărea. Sper să nu se întâmple ca acum câţiva ani şi să vină peste noi”, a spus Marian Mihalcea, localnic.


Dunărea a depăşit cota de pericol


Dunărea nu a ţinut cont de evenimentul organizat în cinstea ei şi a depăşit cota de pericol cu 31 de centimetri, ajungând la 631 de centimetri, iar debitul apelor este de 12300 metri cubi pe secundă, faţă de 7000 de metri cubi pe secundă cât reprezintă media pentru această perioadă. În continuare localităţile Corabia, Gârcov, Ianca, Grojdibodu, Gura Padinii şi Orlea se află în pericol de inundaţie. “În oraşul Corabia sunt inundate 85 de hectare de păşune aflate în zona inundabilă, iar faleza este acoperită de apă. În comuna Gârcov sunt inundate 223 de hectare de păşune aflate în zona inundabilă, 1,25 hectare teren intravilan şi 1,4 hectare teren arabil. Sunt afectate un pod şi două podeţe “, a declarat Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

“Fii activ pentru Dunăre”


Ziua Dunării a fost  sărbătorită anul acesta sub sloganul “Fii activ pentru Dunăre”, iar prima ediţie a avut loc acum şapte ani în oraşul Corabia. Această sărbătoare are scopul de a-i face pe oameni să înţeleagă importanţa păstrării şi conservării celui de-al doilea fluviu ca mărime din Europa precum şi luarea de măsuri de siguranţă în caz de inundaţie.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite