Slatina: Dumitru Marin este profesorul de trompetă de la Lyra Band

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Marin este bucuros că îi poate învăţa pe copii tainele trompetei
Dumitru Marin este bucuros că îi poate învăţa pe copii tainele trompetei

A cântat la muzicuţă, apoi a deprins tainele acordeonului şi a învăţat să cânte la trompetă şi pian. După o carieră în Fanfara Militară, Dumitru Marin este acum profesor de muzică şi membru al formaţiei Lyra Band.

Avea doar 11 ani când mama sa a descoperit că are talent şi i-a cumpărat o muzicuţă. A învăţat imediat primele acorduri, singur, încurajat de părinţii săi. Un an mai târziu, familia sa a făcut eforturi mari şi a reuşit să le cumpere lui Dumitru şi fraţilor săi un acordeon. „Şi eu şi fraţii mei voiam să învăţăm să cântăm la acordeon, însă eu am avut talent şi atracţie. La 12 ani cântam deja la nunţi şi botezuri, singur. Cântam la acordeon şi eram şi solitst vocal. De atunci am început să câştig primii bani din muzică şi era mândru de ceea ce fac. Mama mea a fost foarte bucuroasă, pentru că şi ea fredona prin casă, însă nu a făcut o carieră din muzică. Ea m-a încurajat de la început“îşi aminteşte Dumitru Marin.
Când a terminat şcoala generală a ales, fără să stea pe gânduri, să urmeze Şcoala Militară de Muzică şi Bucureşti. „Acolo am învăţat să cânt la trompetă prima dată, apoi şi la pian. Am întîlnit oameni extraordinari de la care am avut multe de învăţat. Tot în această perioadă am avut onoarea să urc pe scena Operei Române, în calitate de colaborator“, povesteşte muzicianul oltean.

Este profesor de trompetă

La 19 ani a devenit deja subofiţer de muzică la Fanfara Militară a Slatinei. „Era o mândrie să lucrezi în armată şi mai ales în Muzica Militară. Particpam la toate evenimentele organizate în oraş, iar pe vremea aceea fanfara era mult mai solicitată decât acum. Nu am avut niciodată emoţii atunci când am cântat în faţa oamenilor. Sunt atât de pasionat de ceea ce fac încât sunt tot timpul sigur pe mine indiferent dacă particip la un eveniment cu fanfara sau cânt cu formaţia Lyra Band“, mărturiseşte Dumitru.
Timp de trei ani, a fost îndrumător artistic şi cultural la o unitate militari din Caracal şi i-a învăţat pe militari să preţuiască cântecele patriotice şi marşurile. Înainte să iasă la pensie, muzicianul oltean s-a gândit că ar fi bine să urmeze şi o facultate în domeniu. Chiar dacă era trecut de prima tinereţe, Dumitru Marin a avut ambiţia să temine facultatea şi să înceapă cariera de profesor de muzică. „Acesta este al doilea an în care predau cursuri de trompetă la Colegiul Naţional «Nicolae Titulescu» şi am decoperit că meseria de dascăl este minunată. Este un lucru extraordinar să poţi să le împărtăşeşti şi altora ceea ce ai învăţat“, spune cu mândrie Dumitru.
Acum cântă la trompetă în formaţia de estradă a Slatinei, Lyra Band şi este bucuros că împreună cu colegii săi, a reuşit să îi atragă pe slătineni spre muzica de calitate.
Şi-a decidat întreaga carieră muzicii, iar acum mărturiseşte cu convingere că, dacă ar fi să o ia de la capăt, tot muzică ar vrea să facă.



Profil
NĂSCUT
•• 15 aprilie 1965, comuna Brâncoveni, judeţul Olt
STUDII
•• Şcoala Militară de Muzică Bucureşti, Facultatea de Muzică, Universitatea Spiru Haret.
FAMILIE
•• căsătorit, are o fată

Întrebări şi răspunsuri


•• Se câştigă bine din muzică?
D.M. Din păcate autoritţile nu ne motivează financiar. Avem însă satisfacţia că reuşim să îi învăţăm pe copii să ducă mai departe tradiţia, să înveţe să cânte. Aceeaşi satisfacţie o avem şi când susţinem concerte şi vedem că oamenii apreciază muzica noastră. Câştigurile sunt însă minime.

•• Cum reuşiţi să îi atrageţi pe tineri spre muzică?
D.M. Chiar dacă pare greu de crezut, sunt foarte mulţi tineri care înţeleg cât de important este să ştii să cânti muzică de calitate. Le explicăm că misiunea lor este să ducă mai departe ştafeta muzicii pe portativ şi să le spunem că muzica este un mod plăcut de a petrece timpul liber.

Ce-i place
•• Să merg la pescuit aceata este o activiatte care mă reaxează. Îmi plac muzica şi liniştea. Îmi place să lucrez în gospodărie, la ţară.


Ce nu-i place
••Nu suport politica şi politicienii, nu îmi plac oamenii aroganţi, care nu îi ajută pe ceialalţi. Sunt o fire milostivă şi nu suport acest tip de oameni

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite