Slatina: Două asistente de la Spitalul Judeţean salvează vieţi în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două asistente de la Spitalul Judeţean Slatina se află printre cele 12 românce selectate să muncească la clinică franceză Les Chenes.  Asistenta-şefă de la UPU şi o asistentă de la Ginecologie au plecat la muncă în Franţa pe un salariu de cinci ori mai mare.

Două asistente de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina şi-au băgat concediu fără plată şi au tulit-o în Franţa. Asistenta-şefă de la Unitatea de Primire Urgenţe Valentina Gheorghe şi asistenta de la Secţia Obstetrică Ginecologie II Mihaela Bîzu au participat alături de alte 500 de colege la selecţia organizată de clinica franceză Les Chenes, oraşul Aire-sur-l’Adour, confruntată cu o lipsă acută de personal. La interviu a participat chiar directorul clinicii, Pierette Voizard, care a ales 12 românce, printre care şi slătinencele. Acestea au început lucrul pe 18 decembrie 2010.

image

Mihaela Bîzu (a patra din stânga)


Salarii de 1500 de euro

Cele două asistente nu au renunţat la serviciul de la spitalul slătinean. Se află în concediu fără plată, la expirarea cărora vor decide dacă se întorc sau rămân în Franţa, unde este nevoie de ele, iar recompensa financiară este mult mai mare. „În prezent, cele două asistente se află în concediu fără plată. Nu vă pot da mai multe amănunte. Este o procedură legală”, spune Cristina Tihan, purtătorul de cuvânt al SJU.
„Eu lucrez de vreo cinci ani cu asistenta Mihaela Bîzu. Este un om extraordinar, foarte competentă. Dacă va rămâne acolo, va fi o pierdere pentru secţia noastră. Este o onoare că a fost selectată. Se află acolo cu contract de muncă pe o perioadă de trei luni, pentru acomodare”, declară doctorul Masoud Hashemi, şeful secţiei Ostetrică Ginecologie II.
Dacă aici asistentele câştigau între 150- 300 de euro, în Franţa vor primi un salariu net de aproximativ 1500 de euro. „Lucrez în spitalul slătinean de 28 de ani şi am căutat să muncesc în domeniu undeva în Anglia sau Franţa. Fac acest lucru pentru bani. Am doi copii şi este foarte greu să ne descurcăm”, a declarat Valentina Gheorghe pentru ştirile din Europa ale canalului englez BBC.

La clinica franceză, asistentele urmează cursuri de limbă, iar în februarie vor susţine o serie de examene pentru validarea limbii. Dacă nu le trec, vor fi nevoite să se întoarcă în România.

Cele 12 românce sunt considerate salvatoarele clinicii franceze, aceasta având probleme privind îngrijirea pacienţilor datorată lipsei acute de personal, o problemă generală a Franţei, pentru care se estimeayă că va avea nevoie până în 2015 de încă 200.000 de posturi de asistente şi infirmiere.



Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite