Premieră: Vor sa divorţeze la primărie, dar consilierii nu au aprobat taxa. Află cât te costă divorţul administrativ în Olt /INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premieră într-o comună olteană: un cuplu vrea să divorţeze la primărie, însă consilierii nu au aprobat hotărârea prin care să stabilească taxa. Până acum, doar câteva primării orăşeneşti au stabilita taxa pe divorţ, încercând să atragă bani la bugetul local. Cele rurale încă sunt în discuţii. Cel mai scump divorţ este în zona Dunării, cel mai ieftin în cea a Olteţului.

Un proces lung nu mai reprezintă o soluţie pentru cuplurile care doresc să se despartă. Cei grăbiţi, fără copii şi care se pun de comun acord asupra despărţirii, pot alege varianta rapidă, dar mai scumpă, a divorţului administrativ sau notarial. Potrivit Legii micii reforme, nr. 202/2010, o căsătorie se poate desface începând cu acest an şi la starea civilă sau notariat. Dacă Uniunea Naţională a Notarior Publici a stabilit o taxă de 620 de lei, implicit TVA, primăriile sunt în discuţii să stabilească taxe mai mici, pentru a fura clienţii notarilor şi ai instanţelor de judecată, cele din urmă percepând doar 39 de lei, plus 0,3 lei taxă de timbru judiciar.
Divorţul la primărie sau notar durează doar 30 de zile, considerate timp de răzgândire. Soţii trebuie să fie de comun acord cu despărţirea şi să nu aibă copii minori.

image


O singură cerere înaintată în judeţ
Primăriile care au stabilit prin hotărâri de consiliu local taxa sunt Slatina, Balş, Corabia şi Drăgăneşti. Cel mai ieftin divorţ este la Balş, de doar 100 de lei, slătinenii vor plăti 250 lei, în timp ce corăbienii şi cei din Drăgăneşti vor plăti 500 de lei. „Mi se pare totuşi mare această taxă. Cred că puteau coborî puţin mai jos, să creem posibilitatea oamenilor să vină la noi. Dar asta e hotărârea consilierilor”, declară Petre Drăguinea, viceprimarul oraşului Corabia.
La Caracal, propunerea din proiectul de hotărâre este de 500 de lei, în timp ce la Scorniceşti şi Potcoava nu s-a stabilit nici măcar proiectul, în ceea ce priveşte Potcoava viceprimarul Gheorghiţă Brînaru declarând că „se studiază stabilirea unei taxe modice”, fără a indica vreo sumă.
Niciuna dintre primăriile contactate din mediul rural nu a stabilit încă taxa. La Coteana, s-a înregistrat premiera la nivel de judeţ- primul cuplu care a înaintat cerere pentru divorţ administrativ. Numai că tinerii nu vor scăpa aşa de repede de legământul căsătoriei şi vor trebui să aştepte hotărârea consilierilor pentru achitarea taxei. Între timp, până la emiterea hotărârii, anunţată în şedinţa de consiliu de luna aceasta, reprezentanţii locali speră ca aceştia să se răzgândească.

Şi la Osica de Sus edilul ar renunţa cu bucurie la taxă în schimbul unor căsnicii trainice în comună. „Sper să nu ajungem la asemnea stadiu, cuplurile să aibă în vedere că odată căsătorite, e pe viaţă. Va trebui totuşi să stabilim şi noi o taxă modică”, a spus primarul Ion Ciocan.

599 de divorţuri în 2010
Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Olt, anul trecut s-au înregistrat prin hotărâri judecătoreşti definitive 599 de divorţuri, cele mai multe în decembrie- 115. Au ales să-şi unească destinele 2061 de cupluri, cele mai multe în lunile iulie (322), august (365) şi septembrie (320).

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite