Slatina: Diana Morea aduce bucuria în viaţa nevoiaşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diana Morea
Diana Morea

Îi place să facă voluntariat, să se implice în acţiuni caritabile şi să îi ajute pe cei aflaţi în suferinţă. Diana iubeşte fizica şi jurnalismul.

La numai 16 ani, Diana a înţeles cât de important este să ajuţi, să faci acte de caritate şi să îi convingi pe oameni să doneze. Campania „Adunăm zâmbete“, pe care a iniţiat-o împreună cu câţiva prieteni ca să adune bani pentru bătrânii de la azil i-a marcat viaţa. „Am văzut că se pot schimba mentalităţi, că dacă le deschizi ochii, oamenii reacţionează. Trebuie să le arate cineva ce trebuie să facă“, a spus Diana.

Campania de strângere a deşeurilor, proiect viitor

Chiar dacă începutul a fost greu, faptul că le promisese bătrânilor cadouri de Crăciun a făcut-o să continue. „Când ne-am trezit că trebuie să vindem pentru concertul de strângere de fonduri 600 de bilete, mi s-a părut că visez. În prima zi am vândut nouă bilete şi am crezut că nu vom reuşi, apoi numărul lor a început să crească de la o zi la alta şi a ieşit mult mai bine decât ne aşteptam pentru că am făcut-o din suflet, ca să le oferim bătrânilor o bucurie de Sărbători“, a povestit Diana.
Ea şi prietena ei, Andreea, vor să continue proiectul „Adunăm zâmbete“, iar din primăvară să înceapă o campanie de colectare a deşeurilor. „Vrem să facem un site al proiectului şi să începem o acţiune ecologică, pentru că tinerii trebuie să înveţe să protejeze natura. Vom avea în fiecare an proiecte“, a spus adolescenta.
Tânăra este olimpică la fizică şi vrea ca în acest an să se califice din nou la etapa naţională a olimpiadei şi să câştige şi un premiu. „Îmi place mult de tot fizica şi aş vrea să iau un premiu la olimpiada naţională care va avea loc în curând. Nu ştiam prea multe despre această materie până să ajung la liceu şi să îl am profesor pe domnul Ion Câciu. Dânsul este un om care face această meserie cu pasiune. Îmi dă energie şi curaj“, a explicat Diana.
Cu toate că fizica este un domeniu pe care vrea să îl exploreze în viitor, Diana nu intenţionează să lucreze într-un laborator. „Nu aş putea să stau într-un mediu închis, pentru că mie îmi place să relaţionez cu oamenii. Mi-ar plăcea să urmez facultatea de filosofie, dar trăim într-o lume în care banii contează foarte mult şi trebuie să îmi aleg o meserie din care să pot trăi“, a spus tânăra.

Scrie la o revistă online alături de elevi din Cipru

Diana este pasionată şi de jurnalism, a fost redactor-şef la revista şcolii, iar acum scrie la o revistă pe internet, făcută împreună cu nişte elevi din Cipru. „Îmi place să mă implic în diferite proiecte, să fac cât mai multe lucruri. Sunt la vârsta la care pot să îmi aleg. De exemplu, îmi place jurnalismul şi scriu pe diferite teme la o revistă de pe internet la care colaborez cu elevi din Cipru. Ultimul articol a fost despre efectele comunismului“, a explicat Diana.

Întrebări şi răspunsuri
De ce vrei să mergi să studiezi în străinătate?
D.M.: Pentru că acolo lucrurile sunt aranjate. Drumurile sun deschise, iar aici, în România, trebuie să lupţi din greu pentru fiecare pas pe care îl faci. Aş vrea să merg în State pentru că acolo sunt mulţi slătineni. Totul e practic la ei, nu te învaţă să faci ceva, ci cum să faci.
De ce este greu să faci acţiuni de caritate?
D.M.: Îţi trebuie curaj, foarte mulţi au idei, dar e greu să începi. Lumea gândeşte mult, dar nu se mobilizează. Trebuie să învăţăm să concretizăm, să înţelegem ce este responsabilitatea, că este bine să facem ceva pentru ceilalţi.

Ce-i place
„Mă preocupă tot ce ţine de şcoală, fizica, limba engleză, limba română, concursurile. Îmi place să merg în călătorii, să ies cu prietenii, să citesc şi să îi ajut pe cei aflaţi în suferinţă. Am descoperit cât este de frumos să le oferi cadouri oamenilor pe care nu îi cunoşti.“
Ce nu-i place
„Nu suport oamenii care nu acceptă părerile altora, care nu au viziuni, care au o gândire limitată, cei care nu ştiu ce înseamnă civilizaţia. Cred că ar trebui să învăţăm ce este democraţia şi nu doar teoretic, ci şi practic şi să apreciem libertatea pe care o avem.“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite