Slatina: De frica amenzilor, şoferii îşi echipează maşina de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Transporturilor a elaborat proiectul de act normativ care obligă toţi conducătorii auto să-şi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă.

Mai este foarte puţin timp până când legea care îi obligă pe şoferi să-şi încalţe maşina pentru iarnă va deveni obligatorie. Pentru cei care nu se vor conforma, amenzile vor fi destul de dure: de la 9 la 20 de puncte. Cum un punct costă 60 de lei, şoferii pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 540 de lei şi 1.200 de lei.

„Nu-mi permit o asemenea cheltuială”

Şoferii slătineni nu sunt încântaţi deloc atunci când aud pomenindu-se de acest act normativ. Florin Dragnea are 48 de ani şi lucrează ca taximetrist de ani buni. Bărbatul ne spune că legea ar fi bună, dacă ar avea şi bani pentru a-i investi în cauciucuri. „Ar fi indicat să avem astfel de cauciucuri, pentru că sunt foarte bune. Dar sunt foarte scumpe, patru cauciucuri costă între 8 şi 10 milioane. Eu vă spun sincer că nu-mi permit o asemenea cheltuială, pentru că vremurile sunt cum sunt şi nu am bani. Cum amenzile sunt foarte mari, trebuie să ne conformăm“, a declarat taximetristul. Alt şofer, aceleaşi nemulţumiri. „Sunt prea scumpe şi nu-mi permit să cumpăr. Este o lege foarte proastă. Ce nevoie am eu de cauciucuri de iarnă, dacă nu părăsesc oraşul? Să dau banii pe ele şi să le termin în gropi, că drumurile nu sunt în stare să le repare. Să-şi pună cauciucuri tirurile, cei care urcă pe munte sau merg în zone izolate, nu toţi şoferii”, spune Dumitru Dicu.
Cei mai în vârstă, ştiind că este bine să-ţi cumperi iarna car şi vara sanie, s-au dotat deja cu cauciucuri de iarnă. „Cred că este foarte bine să ai cauciucuri şi de iarnă, şi pentru vară. Eu mi le-am cumpărat odată cu maşina. Amenzile sunt cam mari, într-adevăr“, spune Mircea Enea, de 61 ani. Sunt şi taximetrişti care, bucuroşi că patronul este cel care trebuie să achite factura, se declară total de acord cu legea. „Este o lege bună. Orice maşină trebuie echipată de iarnă. Cauciucurile pentru sezon rece au aderenţă mai bună. Amenda e cam mare, totuşi”, spune Lelian Tiugan, şofer de taxi.

O anvelopă de iarnă ajunge la 490 de lei

„Noi ne-am pregătit cu foarte multe oferte pentru sezonul rece. Deocamdată nu prea se înghesuie lumea. Majoritatea vin să se intereseze de preţuri”, spune Răzvan Catană, angajat al unui magazin de piese auto din Slatina.
În funcţie de marcă, o anvelopă de iarnă costă între 250 şi 490 de lei. Echiparea pentru iarnă nu se reduce însă numai la cauciucuri, şoferii fiind nevoiţi să facă şi o vizită la service, să schimbe uleiul de motor şi antigelul. În total, investiţia de iarnă se ridică la circa 2000 de lei.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite