Slatina: Dan Bărăgan îi învaţă pe olteni să facă agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

I-a învăţat pe olteni să fie agricutori profesionişti, a ocupat tot timpul funcţii de conducere, dar mai presus de toate  i-a plăcut să fie în mijlocul naturii, să lucreze pământul.

Avea doar 12 ani când îi ruga pe tractorişii din comună să îl lase să are ogoarele. I-au plăcut atât de mult tractoarele, încât imediat ce a terminat liceul s-a înscris la o facultate de profil. A studiat cu pasiune despre motoarele şi piesele utilajelor agricole, iar în prima zi de serviciu, ca inginer într-un centru de reparat tractoare, s-a simţit în largul său. „Abia aşteptam să mă apuc de treabă. Mă simţeam în largul meu şi voiam să învăţ cât mai multe lucururi noi, pentru că făceam exact ce mi-am dorit de când eram copil“, mărturiseşte Dan Bărăgan
După doi ani, a devenit inginer la Trustul SMA şi se ocupa de garanţiile la toate utilajele agricole noi şi îi învăţa pe oameni să le folosească. A devenit cel mai tânăr inginer de reparaţii din ţară şi s-a simţit onorat să ocupe această funcţie, iar în 1989 a fost numit directorul la SMA Scorniceşi. „Aceasta a fost cea mai frumoasă perioadă din cariera mea. Se făcea totul seriozitate. În acea perioadă am învăţat să lucrez cu oamenii. Eram foarte tânăr, iar SMA-ul de la Scorniceşti era unul foarte greu. Am muncit mult alături de oameni, i-am instruit şi i-am învăţat s fie responsabili. Am acordat o atenţie deosebită intruirii, pentru că am realizat că nu se poate face agricultură performantă fără oameni pregătiţi“, povesteşte directorul de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvultare Rurală (DADR) Olt.

Îi place să lucreze în grădină

În cei patru ani petrecuţi la Scorniceşti, Dan Bărăgan şi-a format o echipă de agricultori tineri pe care i-a motivat atât financiar cât şi moral să lucreze în credinţă ogoarele. „După Revoluţie au fost presiuni mari pentru desfiinţarea SMA-ului, dar am reuşit să cumpăr utilaje moderne şi să demonstrez că se pot face bani din agricultură. Prindeam trei campanii de recoltat şi aveam cea mai mare productivitate din judeţ“, povesteşte Dan Bărăgan.
A ocupat apoi multe funcţii de conducere la DADR, dar pentru că munca la birou nu i-a plăcut niciodată, în timpul liber s-a ocupat de grădinărit, activitate pe care o practică şi acum cu plăcere. „Îmi place foarte mult să lucrez în grădină. Nici acum şi nici înainte, când am avut funcţii de conducere, nu am renunţat la grădinărit. Muncesc cu plăcere împreună cu soţia şi copiii şi mă simt foarte bine. Sap, stropesc plantele, le recoltez. Înainte mergeam în piaţă şi vindeam legume. Acum am început să cultiv pomi fructiferi şi vreau am un hectar de livadă“, spune hotărât directorul agricultor.
Îi place să lucreze cu oameni tineri, pe care să îi înveţe să fie profesionişti în agricultură. Consideră că este blajin cu subalternii săi în relaţiile sociale, dar foarte dur cu ei din punct de vedere profesional.


•• Întrebări şi răspunsuri


Se câştigă bine din agricultură?


D.B.Fără subvenţii, agricultura nu este un sector rentabil. Chetuielile sunt mari, iar preţul produselor agricole este foarte mic. Îaninte, preţul unui kilogram de grâu era elgal cu cel al unui litru de motorină, acum diferenta dintre ele este ernomă. Chiar şi cu ajutor din partea statului, câştigurile sunt mici, iar efortul depus este mare.

Ce îi sfătuiţi pe tinerii care vor să se apuce de agricultură?


D.B. Să se apuce, dar să se gândească foarte bine de la început ce vor să facă, ce plante vor cultive. Grîâu are şi cultivă toată lumea, trebuie să se orineteze către ceva care se cere şi nu este pe piaţă. Eu, spre exemplu, cultiv acum pomi fructiferi. Am observat că fructele româneşti lipsesc de pe piaţă.

Ce-i place
•• Copiii şi câinii. Îmi place să stau alături de nepoţii mei, să mă joc cu ei. Eu şi soţia mea am botezat cam 30 de copii şi am cununat opt familii şi îmi place să îi văd pe toţi la mine în casă.

Ce nu-i place
•• Viaţa la oraş, la birou. Urăsc oamenii proşti, care nu reuşesc să înveţe nimic, pe cei care nu reuşesc să facă nimic în viaţă. Urăsc suspiciunea dată de prostie, comoditate, incompetenţă şi lene.
Profil
NĂSCUT
•• 17 decembrie 1958, comuna Corbu, judeţul Olt
STUDII
•• Institutul Politehnic, Facultatea de Mecanică Agricolă, Bucureşti
FAMILIE
•• căsătorit, are un băiat şi o fată

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite