Slatina: Criza lasă bebeluşii fără lapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerele mămici din judeţ spun că acum trebuie să scoată aproape 300 de lei din buzunar pentru a cumpăra laptele pe care-l primeau gratuit anul trecut.

Sute de femei din Slatina aşteaptă să ridice de la Direcţia de Protecţie şi Asistenţă Socială cota de lapte praf pentru sugari, şi alte câteva sute din mediul rural merg aproape zilnic la primărie şi întreabă de lapte. Puţine ştiu însă că Ministerul Sănătăţii nu a mai alocat bani pentru acest program naţional, distribuirea laptelui fiind sistată. „Chiar dacă au mai fost unele întârzieri, Oltul a fost un judeţ care a distribuit laptele. Dacă s-a comunicat un buget 0, înseamnă că ministerul nu a găsit încă resursele financiare pentru a putea susţine acest program. Luna decembrie a fost ultima în care s-a distribuit cota de lapte praf“, a spus Ramona Lesnic, medic primar în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Olt. În 2009, laptele distribuit sugarilor din judeţ a costat 500.000 lei.

„Femeile sunt nemulţumite şi nerăbdătoare“
 
Direcţia de Protecţie şi Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Slatina distribuia lunar două mii de cutii cu lapte praf. „Femeile sunt nemulţumite şi nerăbdătoare. Sunt unele mămici care vin şi ne spun că nu au cum să-şi crească copiii fără acest lapte. Noi le-am explicat că sunt anumite probleme şi le rugăm să aştepte, pentru că şi noi facem asta“, a spus Mihaela Bâscoveanu, director adjunct în cadrul DPAS.
Mămicile speră să se găsească o rezolvare. „Este o situaţie grea pentru că suntem nevoiţi să cumpărăm din farmacie laptele praf, iar cea mai ieftină cutie este 15 lei şi se consumă în două zile. Cheltuim aproape 300 lei numai pe lapte în fiecare lună, în condiţiile în care copilul primeşte alocaţie 200 lei şi mai are nevoie şi de scutece şi alte articole“, a spus Anca Nedeloiu, de 27 ani, tânără mămică.
 
INFO BOX
Sugarii primeau între 6 şi 10 cutii de lapte lunar


Potrivit legii, mămicile care nu-şi mai alăptează copilul la sân primesc o reţetă de la medicul de familie, care stabileşte cota de lapte praf ce revine fiecărui sugar. Laptele praf nu se acordă în funcţie de criterii sociale. De regulă, un bebeluş poate primi între 6 şi 10 cutii cu lapte praf.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite