Slatina: Criza îngroapă morţii pe datorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sicriele de lux au devenit solicitări rarisime
Sicriele de lux au devenit solicitări rarisime

Tot mai mulţi olteni recurg la amabilitatea firmelor de servicii funerare pentru a-i păsui cu achitarea cheltuielilor de înmormântare.

Anul acesta, nici măcar afacerile legate de serviciile funerare nu au scăpat de criză, înmormântările cu fast fiind tot mai rar solicitate. Pe aşa sărăcie, oltenii abia îşi mai permit să le asigure celor dragi toate cele necesare trecerii în lumea de dincolo. Şi cum cheltuielile legate de o înmormântare sunt imense, iar preţurile au rămas aceleaşi, cele mai căutate sunt, firesc, produsele ieftine. „Este o afacere, dar nu te poţi bucura de răul altuia. Aşa că adaptăm serviciile după posibilităţile tuturor clienţilor. Venim cu produse mai ieftine, mai de criză. Sunt puţini cei care îşi mai permit produse scumpe. În ultima perioadă a crescut vânzarea la produsele ieftine”, declară Relu Stoica, un antreprenor de pompe funebre care nu intră niciodată în criză de clienţi.

Slătinenii cumpără mai mult jerbe decât coroane

Nici coroanele nu se mai vând, cele mai căutate fiind jerbele (foto)


Cele mai solicitate sicrie sunt cele de 300 de lei, preţul unuia de lux ajungând la 5500 lei. Mulţi apelează la pachetele de servicii, cele simple (sicriu, lenjerie, cruce, transport) costând minimum 350 lei, iar cele complete (spălare, îmbălsămare, cosmetizare, asistenţă capelă, pomana, transport intern sau internaţional) ajungând să depăşească 2.000 de lei. Nici jerbele şi coroanele de flori nu prea mai au căutare, cele mai solicitate fiind cele mici, sub formă de cruce, de 20 de lei, o coroană mare ajungând la 50- 70 de lei.

„Cu mortu’-n casă nu rămâne nimeni”


Cum necazul te loveşte întotdeauna când te aştepţi mai puţin, iar în perioada aceasta oamenii au epuizat banii albi puşi deoparte pentru zile negre, apelul la înţelegerea antreprenorului a devenit o practică destul de deasă. „Nu putem să fim insensibili, trebuie să ajutăm oamenii aflaţi în impas. Nu-i pot lăsa să plece din magazin cu sufletul sfâşiat. Cu mortu’-n casă nu rămâne nimeni, ai sau nu bani. Aşa că îi las să dea şi banii mai târziu. Lumea e necăjită, vin şi se roagă să-i păsuim. În aceste momente, un refuz este mai rău decât palma dată de viaţă”, susţine Stoica, în a cărui familie serviciile funerare reprezintă o tradiţie de circa 400 de ani.
Şi vânzătoarea unei alte societăţi recunoaşte că oamenii sunt ajutaţi cel puţin până încasează ajutorul de înmormântare. Cu frică de Dumnezeu, oltenii îşi achită repede datoriile, în acest moment doar câţiva cunoscuţi de-ai antreprenorilor mai figurând „pe caiet”. Cel mai vechi datornic este, culmea, un patron slătinean care a „uitat” să achite costumul Boss achiziţionat în urmă cu mai bine de un an de zile.
În Olt, sezonul de vârf în ceea ce priveşte decesele este perioada sezonului rece. Din cele 6.522 de decese de anul trecut, cele mai multe au fost în lunile decembrie- 671, martie- 633, ianuarie- 629 şi noiembrie- 600. Pe primele nouă luni din 2010 au decedat 4.422 de  persoane, cele mai numeroase fiind în ianuarie- 656.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite