Slatina: Cristi Rezeanu - Pregăteşte campioni naţionali la karate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Rezeanu
Cristi Rezeanu

Sportivii antrenaţi de el au obţinut zeci de medalii de aur la competiţiile de karate. Anul acesta, elevii săi au luat locul I la Cupa României, organizată la Slatina.

A participat pentru prima dată la un antrenament de karate din curiozitate, iar de atunci a îndrăgit acest sport. După numai trei luni de pregătire, a participat la prima competiţie interjudeţeană, la care a obţinut locul II. „Nu mă aşteptam la un rezultat atât de bun, pentru că am participat la acea competiţie alături de sportivi experimentaţi, iar eu mă antrenam de puţin timp. Au urmat alte competiţii la care am obţinut rezultate la fel de bune, dar nu am putut face performanţă ca sportiv pentru că nu am avut susţinere financiară“, mărturiseşte Cristi.

De la sportiv, la antrenor de succes

I-a plăcut atât de mult sportul pe care îl practica, încât, atunci când i s-a propus să devină antrenor, a acceptat fără să stea pe gânduri. „La început aveam o grupă de copii, începători. Pentru mine a fost un lucru nou şi m-am bucurat că îmi pot folosi cunoştinţele în domeniu pentru a pregăti alţi sportivi. După un an am antrenat şi o grupă de avansaţi şi am prins gustul antrenoratului. De atunci mi-am dorit să fac performanţă în karate“, povesteşte tânărul antrenor.

În 2002 a preluat un club de karate de la un vechi prieten şi a început să antreneze o grupă de şapte sportivi care au obţinut rezultate notabile încă de la prima participare la un concurs. „În 2006 am participat la Campionatul Naţional cu un lot de şapte sportivi. Am obţinut trei medalii, două de argint şi una de bronz. A fost o performanţă pentru noi, iar aceste rezultate ne-au demonstrat că se poate mult“, spune Cristi Rezeanu.

În acelaşi an, 11 sportivi antrenaţi la Clubul Makoto, sub îndrumarea lui Cristi Rezeanu, au participat la Cupa României. S-au întors la Slatina cu cinci medalii, deşi participaseră pentru prima dată la o asemenea competiţie. De atunci, în fiecare an, karatiştii slătineni au fost mereu pe podium.

Vrea să înfiinţeze un club sportiv la Grădinari

Succesele sportivilor l-au ajutat pe tânărul antrenor să organizeze Cupa României la Slatina, anul acesta. Cu 51 de medalii câştigate, dintre care 19 de aur, echipa lui Cristi Rezeanu a câştigat locul I pe ţară. Tot anul acesta, karatiştii slătineni au fost întotdeauna pe podium la Campionatul Naţional, Campionatul European şi la alte competiţii internaţionale.

Pentru a-i determina pe copii să facă sport, antrenorul oltean merge săptămânal în comuna Grădinari, unde antrenează copiii pasionaţi de karate. „Fac această meserie cu drag şi din pasiune. Îmi doresc să atrag cât mai mulţi copii către sport, de aceea voi înfiinţa un club sportiv şi la Grădinari. Chiar dacă am foarte puţin timp liber, îmi place foarte mult ceea ce fac“, mărturiseşte Cristi.

ce-i place
„În timpul liber prefer să mă relaxez şi să scriu. Pregătesc o carte care să includă tehnici, vocabularul folosit în sală şi istoria acestui sport. Va apărea anul viitor şi sper să reuşesc să o vând la un preţ cât mai mic.“
ce nu-i place
„Nu suport oamenii nesinceri şi care profită de bunătatea altora, care calcă în picioare valorile. La sportivi nu suport neseriozitatea şi le reproşez atunci când nu gândesc aşa cum trebuie un meci.“

întrebări şi răspunsuri
Care este cheia succesului în meseria de antrenor?
C.R.: Eu sunt foarte bun prieten cu elevii mei, înainte de toate. Le explic însă că în cele două ore de antrenament trebuie să facă ceea ce le spun eu, pentru a păstra prietenia. Când e de muncă, trebuie să muncim, când putem să ne distrăm, ne distrăm.
Se câştigă bine în acest domeniu?
C.R.: Este o pasiune, un sport pe care îl practici cu drag. Motivaţia financiară este inexistentă. Nici eu şi nici copiii nu câştigăm bani din acest sport. Părinţii trebuie să suporte şi cheltuielile copiilor când se fac deplasări. Acesta este un sport în care trebuie să pui suflet şi să nu te gândeşti la recompense materiale, pentru a reuşi.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite