Slatina: Crina Radu elevă olimpică premiată de guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crina Radu
Crina Radu

Pasiunea pentru limba română i-au adus numeroase premii la olimpiadele naţionale şi internaţionale la care a participat. În timpul liber îi place să picteze.

Iubeşte limba şi literatura română din copilărie. Mama sa a fost cea care i-a insuflat pasiunea pentru această materie, iar profesoara sa a ajutat-o să facă performanţă. „Mie mi-a plăcut româna de mică. Mama, care de obicei mă ajuta la compuneri, mi-a insuflat pasiunea, iar doamna profesoară Florentina Sandu m-a condus către perfecţiune, desăvârşind ce ştiam dinainte“, povesteşte Crina Radu, olimpica de la Colegiul Naţional Vocaţional Nicolae Titulescu din Slatina.
Rezultatele muncii depuse nu au întârziat să apară. Din primul an de gimnaziu a început să participe la olimpiade, de unde nu s-a întors niciodată cu mâna goală. „Am început să merg la olimpiade din clasa a V-a. În clasele a VI-a şi a VII-a am obţinut premiul I la olimpiada naţională de română, iar în clasa a VII-a m-am calificat şi la olimpiada internaţională, la care m-am clasat a doua“, explică adolescenta.
În spatele premiilor obţinute de Crina stau zeci de ore de pregătire. „Pe lângă timpul petrecut la şcoală, mai lucrez în jur de patru ore pe zi la limba română. Cel mai mult îmi place literatura, şi pentru că la olimpiade se cere mai multă literatură decât gramatică“, mărturiseşte eleva.

3.200 de lei pentru performanţele sale

Este greu de crezut că mai are timp şi pentru altceva, însă Crina excelează şi la biologie. „Îmi place această materie de anul trecut. Mă atrage pentru că oferă detalii despre fiziologia omului şi îmi place să cunosc cât mai multe lucruri despre corpul uman“, spune Crina. Cunoştinţele dobândite la biologie au ajutat-o să obţină menţiune la olimpiada naţională. Şi mai greu de crezut este că olimpica mai are timp şi pentru o altă pasiune, pictura.
„În timpul liber, în special în vacanţe şi weekenduri, îmi place să pictez, mă relaxează“, explică adolescenta. Crina se organizează atât de bine încât are timp şi pentru şcoală şi pentru relaxare. „Aş vrea să merg la un liceu bun, nu m-am decis care să fie, nu vreau la filologie, ci la mate-info. Cred că în viitor mă va ajuta mai mult acest profil. În privinţa facultăţii, oscilez între medicină şi ştiinţe economice“, explică adolescenta.
Performanţele sale nu au trecut neobservate. Crina a fost răsplătită cu 3.200 de lei pentru rezultatele bune obţinute la olimpiadele naţionale şi internaţionale. „Anul trecut am mers la Bucureşti şi am primit de la prim-ministru 32 de milioane de lei vechi. Mi se pare o sumă potrivită. I-am investit în pasiunile mele, mi-am cumpărat multe cărţi“, a spus olimpica.

Întrebări şi răspunsuri
Ai emoţii la olimpiade?
C.R.:
Deşi am acumulat puţină experienţă în urma participării la olimpiade, încă mă mai copleşesc emoţiile. Eu sunt o fire emotivă, şi la olimpiade sunt mari aşteptări de la mine şi nu pot să dezamăgesc pe nimeni.
Ce părere ai despre tinerii din generaţia ta?
C.R.:
Nu mai este preocupată de şcoală, de învăţat, generaţia de elevi din care fac parte. Distracţia e prioritară la cei de vârsta mea. Internetul sau ieşitul în oraş sunt numai câteva dintre preocupările lor. Cred că acest lucru le va dăuna în timp. Nu numai lor, ci şi societăţii din care fac parte.

Ce-i place
„Ador să citesc, în general literatura clasică, dar şi Mircea Eliade. În timpul liber pictez, mă relaxează. Dintre sporturi prefer înotul şi tenisul. La oameni apreciez sinceritatea, inteligenţa şi onestitatea.“
Ce nu-i place
„Oamenii care nu spun adevărul şi cei infatuaţi. Detest să fac curat în casă. De asemenea, nu suport să fiu obligată să fac un lucru dacă nu am dispoziţia potrivită.“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite