Slatina: Constantina Blejdea, economista care a învăţat să acorde primul ajutor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrează la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Olt încă de la înfiinţarea lui, iar în prezent este şef de birou. A învăţat de la colegii ei, cadrele medicale, lucruri esenţiale în medicină.

A ajuns să studieze economia din pură întâmplare. Tatăl său o voia profesoară, dar nu a reuşit să intre la facultate, acesta fiind şi momentul în care şi-a descoperit pasiunea pentru cifre, contabilitate şi conturi. Imediat după terminarea unei şcoli postliceale în acest domeniu şi-a început şi cariera. „Practic din 1995, de când m-am angajat la SJA Olt, datorită doctorului Adrian Popa care m-a încurajat. Atunci când m-am angajat eu aici se înfiinţa SJA Olt, până atunci fusese doar o secţie a Spitalului Judeţean Slatina“, povesteşte economista Constantina Blejdea. A învăţat, alături de colegii ei, medicii şi asistentele, cum trebuie să procedezi când sunt calamităţi. „Îmi aduc aminte că în iarna lui 2007am fost chemată într-o zi de week-end la serviciu pentru că se înzăpeziseră mai multe ambulanţe şi se cerea urgent o situaţie. La fiecare calamitate trebuie să fim prompţi“, explică Constantina.

Face injecţii şi ia tensiunea

Are un job care îi place şi se simte norocoasă că stă în preajma cadrelor medicale de la Ambulanţă, de la care a reuşit să înveţe câte ceva. „Pe mine mă impresionează munca colegilor mei doctori sau asistente. Am învăţat şi eu de la ei câteva lucuri esenţiale cum ar fi să iau o tensiune, să fac o injecţie, să iau glicemia cu aparatele acestea moderne. Ştiu şi să identific aparatura de pe ambulanţă“, spune economista. Anul acesta şi-a descoperit o nouă pasiune: vrea să cunoască culturi şi civilizaţii noi. „Mi-am propus în acest an să călătoresc mai mult şi să cunosc oameni noi. Am început cu Turcia, unde mi-am petrecut concediul anul acesta. Am rămas profund impresionată. Este o ţară săracă, dar cu oameni cu o altă gândire şi cu altă cultură“, încheie Constantina.


Profil
NĂSCUTĂ. 19 ianuarie 1975, Slatina
STUDII. Facultatea Finanţe Bănci din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti
FAMILIE. Divorţată, are o fetiţă

Ce-i place
•• „Ador să mă ocup de educaţia copilului, cei mici fiind viitorul României şi al societăţii în care trăim. Îmi place să aprofundez ceea ce am studiat. Apreciez oamenii sinceri, dar din păcate nu prea am mai întâlnit în ultimul timp astfel de persoane“.

Ce nu-i place
•• „Să fiu minţită şi înşelată de oamenii în care investesc. Nu suport să trăiesc în minciună. Sunt multe lucruri pe care nu le fac cu drag, dar în viaţă trebuie să faci de toate pentru a supravieţui, mai ales în România, care este o ţară a junglei. Nu-mi place să mă laud sau să vorbesc despre mine“.

Întrebări şi răspunsuri

•• Ce sfat le daţi tinerilor care se visează economişti?
C.B.: Trebuie să aibă experienţă practică foarte multă şi nu e suficientă cea dobândită în timpul facultăţii. Le va fi greu să-şi găsească un loc de muncă dacă nu au această experienţă. Ei trebuie să ştie de asemenea că un economist gândeşte foarte mult, este esenţial acest lucru. În cele din urmă este o meserie frumoasă mai ales dacă asta îţi doreşti să faci, dar este dificilă.

•• Ce planuri de viitor aveţi?
C.B.: Vreau să-mi trăiesc clipa. În ceea ce priveşte viaţa profesională îmi doresc să cresc. Vreau să urmez un curs de expert contabil pe care îl tot amân de ceva vreme. Aş vrea să urmez şi un master în viitor. Deocamdată sunt mulţumită de locul de muncă, dar întotdeauna e loc de mai bine şi tot timpul vrei să faci mai multe în viaţă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite