Slatina: Constantin Popescu vrea să cânte la acordeon pe ocean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instrumentist al Orchestrei „Doina Oltului”, Constantin Popescu şi-a dedicat 44 de ani din viaţă studierii clarinetului şi instrumentelor cu clape, iar acum plănuieşte să lucreze pe un vas de croazieră.

A început să studieze clarinetul şi pianul de la vârsta de şapte ani, când a intrat pentru prima dată pe uşa Şcolii de Muzică Slatina. „Tatăl meu cântă la acordeon şi mi-a transmis şi mie dragostea pentru muzică. Mi-a plăcut şi m-am apucat temeinic de studiu, transformând pasiunea în carieră. Nu am apucat să particip la concursuri, care sunt dedicate amatorilor, pentru că deja în 1981 am fost angajat la Ansamblul Profesionist din Scorniceşti”, spune Constantin Popescu.
Deşi a studiat clarinetul şi pianul în şcoală, a făcut o carieră din interpretarea altor instrumente- acordeon şi orgă. Se mândreşte că a studiat acordeonul cu grei ai folclorului instrumental şi spune că a ajuns să fie considerat astăzi un adevărat profesionist numai datorită temeiniciei cu care a exersat încontinuu. „Am studiat un an acordeonul cu celebrul instrumentist Mieluţă Iordache, supranumit „mareşalul acordeonului”, apoi cu Traian Duţă, un mare acordeonist slătinean. Mă mândresc de faptul că m-am perfecţionat sub bagheta maeştrilor Marin Constantin, Florian Economu şi Dorel Manea. Apoi am studiat singur foarte multe partituri sau cu ajutorul unor colegi muzicieni”, spune artistul.
Din 1992 cântă alături de Ansamblul Folcloric Profesionist „Doina Oltului”. Este bucuros că, după patru decenii de existenţă, ansamblul care a propulsat  zeci de nume mari ale folclorului românesc se bucură în sfârşit şi pe plan naţional de recunoaşterea adevăratei valori. „S-au schimbat multe în bine în ultimii ani la acest ansamblu. Noua viziune managerială şi coregrafia ne-au propulsat, au ridicat ştafeta. Suntem foarte bine promovaţi, iar acest lucru a făcut să ne cunoască toată ţara. Acum, frumuseţea dansurilor şi muzicii populare olteneşti este la fel de apreciată pe plan naţional, ca în străinătate.”, declară acesta.

Atacă şi partituri de muzică uşoară
Instrumentistul oltean nu se rezumă numai la interpretarea unor partituri din folclorul naţional. A dezvoltat o pasiune pentru caffe concert şi muzica uşoară. Cântă alături de Trupa „Adi & Mihaela Mondescu” la diferite evenimente organizate în Slatina şi Craiova, fiind în discuţii pentru un contract de un an de zile pe un vas american de croazieră. De asemenea, întreţine ambientul unui restaurant slătinean împreună cu solistul Costi Dragomir.
„Nu aş putea să mă las niciodată de această meserie. Muzica reprezintă pentru mine totul, este viaţa mea!”, susţine artistul. Acesta se mândreşte cu faptul că artişti deja cunoscuţi i-au fost elevi: Marius Arald Fieraru- director al Şcolii Populare de Arte şi Meserii Slatina, Iulian Fieraru, Marian Codiţă.


Profil

NĂSCUT. 17 august 1959, Brebeni
STUDII. Şcoala de Muzică Slatina
FAMILIE. Căsătorit, 2 copii

•• ce-i place

„Iubesc muzica mai presus decât orice. Îmi place să pescuiesc, iar una dintre pasiunile mele înrăite este şofatul.”

•• ce nu-i place

„Nu-mi plac tinerii din ziua de azi, care sunt foarte zvăpăiaţi, cu mult tupeu şi nu mai au respect penru nimeni. Nu-mi plac manelele.”

Întrebări şi răspunsuri:
•• Care este cea mai mare satisfacţie pe care v-a adus-o această meserie?

Este de nedescris sentimentul trăit atunci când pe scene mari din ţară şi străinătate lumea te aplaudă „şi cu picioarele”. O satisfacţie profesională este şi faptul că jumătate dintre organiştii din oraş, peste 20, au trecut pe la mine şi au învăţat câte ceva din tainele acestei meserii.

••  Ce-i sfătuiţi pe tinerii care doresc să facă din muzică o carieră?
Dacă se apucă de această meserie, trebuie să fie conştienţi că este nevoie să studieze foarte mult. Altfel, nu vor ajunge departe.


Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite