Slatina: Conacul Miteştilor din Piatra Olt, bântuit de stafii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O casă mare, părăsită, care se vede de cum intri în oraş, fără geamuri, cu tencuiala căzută şi acoperişul găurit. Aşa arată casa cu stafii din Piatra Olt.

Un gard de peste doi metri împrejumuieşte strania clădire, iar la intrare te întîmpină o plăcuţă pe care scrie “proprietate privată”. Cum treci de gard, în locul unde odată a fost o poartă mare, câteva ciori îşi iau zborul şi croncăne neliniştite peste întinderea pustie. Intri în casă şi printre pânze de păinjeni şi ziduri scrijelite cu diferite însemne, îţi dai seama de frumuseaţea arhitecturală a clădirii. Chiar dacă nu mai are scară interioară, conacul a avut şi un etaj, dar şi o pivniţă care ducea într-un tunel secret de 500 de metri care ieşea din casă şi se termina undeva la calea ferată. “Când eram mici am încercat să găsim acel tunel secret, dar nimeni nu a mai dat de el. Se spune că pe acolo au scăpat boierii de când s-au răsculat iobagii. Am auzit şi eu că ar fi bântuit, că noaptea se aud zgomote ciudate”, a spus Marin Stancu, de 72 de ani, din Piatra Olt. “Unii spun că au văzut la geam chipul unei femei, acolo sus la etaj, dar nu ştiu ce să cred. Dacă treci noaptea pe aici te cam cuprind fiori. Or bântui duhuri necurate, dacă de atâta timp nu vine nimeni pe aici”, a spus Dumitru Popa, de 73 de ani.

“Fata boierilor nu a călcat niciodată în biserică”

Conacul are peste 100 de ani vechime şi a aparţinut familiei boieroaicei Miteasca. Femeia nu a avut niciodată copiii şi nimeni nu mai ştie nimic de ea, după ce  în 1947 a fost expropriată, apoi arestată. În casă a funcţioant o perioadă IAS-ul din oraş. “Au fost oameni răi boierii, iar fata lor se spune că nu a călcat niciodată în biserică, nici atunci când i-au fost înmormântaţi părinţii. Umbla ca o nălucă pe moşie, nu s-a măritat, nu a avut copiii”, a spus Tanţa Surpatu, de 82 de ani. Proprietatea boieroaicei a fost revendicată de o familie din Craiova, dar toate cele 300 de hectare de teren arabil şi cele 150 de hectare de pădure au fost vândute ulterior. Acum nu se ştie cine este proprietarul casei.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite