Slatina: „Civilizaţia se termină acolo unde începe comunitatea de romi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Comunităţilor de Rromi, o organizaţie care reprezintă comunităţile tradiţionale de rromi din nouă judeţe, s-au aflat vineri la Olt pentru a-şi extinde activitatea şi a reprezenta şi interesele comunităţilor din judeţul nostru, încercând să afle problemele cu care acestea se confruntă şi să realizeze un parteneriat în vederea derulării unor proiecte cu reprezentanţii rromilor olteni

În sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Olt, în prezenţa preşedintelui Paul Stănescu, s-a vorbit deschis despre problemele rromilor privind condiţiile de trai, discriminarea, căsătoriile timpurii, cerşetoria, violenţa, dar şi despre implicarea sau neimplicarea autorităţilor locale pentru îmbunătăţirea situaţiei lor.
„Asfaltul, apa, gazul şi canalul se termină la intrarea în comunităţile de romi. Aceşti oameni nu au dreptul? După 20 de ani nu poţi să spui tu, autoritate locală, că nu ai fonduri să duci zece maşini de piatră ca să poată ajunge şi copiii noştri la şcoală!”, a spus secretarul general al Uniunii Naţionale a Comunităţilor de Rromi, Mihai Neacşu.
Un exemplu pozitiv a dat primarul comunei Iancu Jianu, care a prezentat realizările efectuate pentru comunităţile de rromi de la Rudari şi Dobriceni: serviciu de salubritate, acte de identitate, asfaltare drumuri, calificare în meseriile de pomicultor, bucătar, ospătar, recepţioner, cameriste, angajarea de expert local, mediator sanitar şi mediator şcolar, construirea unei grădiniţe, iluminat public. Edilul a ridicat însă problema celor 54 de elevi pe care-i transportă „ca pe sardele” într-un microbuz de 12 locuri pe o distanţă de 5 km.

„Să ne ajutaţi cu drumurile, când plouă nu mai putem ieşi din casă. Primarul a aruncat la mişto acolo nişte balast. Parcă suntem porci acolo, în cartierul ăla!”, a spus un locuitor de pe strada Dezrobirii din Caracal. Preşedintele CJ Olt şi-a arătat intenţia de a se întâlni frecvent cu liderii comunităţilor de rromi pentru a discuta problemele cu care se confruntă etnia şi de a încerca să găsească soluţii.  În Olt şi-au declarat etnia 33.800 de persoane, existând 39 de localităţi cu comunităţi importante.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite