Slatina: Cititorii olteni au împrumutat peste 500.000 de cărţi din biblioteci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bibliotecile publice din judeţul Olt deţin un fond de carte impresionant, care nu duc lipsă de cititori. În 2010, oltenii au împrumutat 507.039 volume.

Lecturarea unei cărţi, fie din plăcere, fie din necesitate, nu s-a demodat în Olt, deşi din ce în ce mai multe persoane nu mai apelează la biblioteci, ci la informaţiile oferite prin intermediul internetului. Bibliotecile publice din judeţ deţin 1.191.970 unităţi- cărţi, publicaţii periodice, presă, documente audio-video, CD-ROM-uri, manuale. „S-au achiziţionat anul trecut 13.559 unităţi, dintre care 10.299 volume de carte şi unităţi au ajuns la Biblioteca Judeţeană, fie achiziţionate din surse bugetare proprii, fie donate de diverse personalităţi, persoane juridice sau Ministerul Culturii. În ultimii 20 de ani s-au achiziţionat în Olt 215.000 de volume. Numărul mic de volume intrate în fondul de carte al bibliotecilor comunale şi orăşeneşti s-a datorat mentalităţii unor foruri locale care au ignorat şi continuă să ignore Legea bibiotecilor. Nu s-a înţeles că biblioteca este singura instituţie de cultură de pe raza localităţii, cu rol fundamental în formarea personalităţii umane. În multe comune, bibliotecarii au fost şi sunt antrenaţi abuziv în realizarea unor operaţiuni extraprofesionale ca: recensăminte agricole, ţinerea de arhive, întocmirea dosarelor de ajutoare, lucru ce influenţează negativ asupra activităţii acestora”, spune Paul Matiu, directorul Bibliotecii Judeţene Olt „Ion Minulescu”.
Bibliotecile au înregistrat 21.930 utilizatori înscrişi, 265.139 de vizite, iar 507.039 volume au fost împrumutate. Bibliotecile se laudă cu interesul copiilor de vârstă preşcolară şi şcolară mică (clasele I-VIII), care au solicitat pentru împrumut 25.861 de cărţi specifice programei şcolare, în timp ce secţia pentru copii a Bibliotecii Judeţene a fost vizitată de 21.357 ori de către copii şi grupuri organizate.
Din cele 105 biblioteci comunale, în judeţ funcţionează numai 90, unele având posturile blocate, la altele au ieşit la pensie sau au fost restructuraţi bibliotecarii, iar alte comune nu au biblioteci (Bălteni, Topana, Gura Padinii, Ipoteşti). La cele funcţionale se adaugă şase biblioteci orăşeneşti, una municipală şi una judeţeană.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite