Slatina: Centrul de Transfuzii a epuizat tichetele de masă. Numărul donatorilor s-a dublat în această perioadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Centrul de Transfuzii Sanguine Olt se mai recoltează sânge decât în cazul persoanelor cu Rh negativ.

Dacă într-o perioadă obişnuită, 20 de olteni trec zilnic pragul Centrului de Transfuzii din judeţ, în luna aprilie, aproximativ 50 de persoane au donat sânge în fiecare zi. Creşterea numărului de donatori a dus şi la epuizarea tichetelor de masă într-un termen foarte scurt. „Frigiderele sunt pline de sânge, iar tichetele s-au terminat. Am avut 600 de tichete luna aceasta. În fiecare lună le epuizăm, dar nu la fel de repede ca acum. Aşa se întâmplă mereu, în perioada sărbătorilor“, a precizat dr. Veronica Grecioiu, şefa centrului. Centrul Judeţean de Transfuzii a fost mai vizitat ca niciodată în această perioadă, însă nu nevoia de sânge sau atmosfera Paştelui au fost principalele motive pentru care cei mai mulţi dintre donatori au făcut o faptă bună.

image

Numărul donatorilor a crescut în această perioadă


Frigiderele centrului, pline de sânge

Tichetele de masă pe care le primeşte o persoană după ce donează sângele nepreţuit pentru foarte mulţi pacienţi sunt principalul motiv care a crescut considerabil numărul donatorilor. Însăşi şefa centrului confirmă acest fapt. „Le-am explicat donatorilor care au venit după ce s-au epuizat tichetele că nu mai avem nevoie de sânge, dar şi că s-au epuizat bonurile. I-am invitat pe oameni să doneze dacă îşi doresc atât de mult să facă asta, dar nimeni nu a vrut din moment ce s-au terminat bonurile de masă. Am mai păstrat câteva tichete pentru persoanele care vin cu Rh negativ“, explică dr. Grecioiu. Potrivit acesteia, sângele din frigiderele centrului este suficient pentru acoperirea urgenţelor din perioada următoare. „Avem sânge pentru judeţul nostru, iar dacă lunile trecute am trimis şi în alte judeţe, acum nu mai este cazul, pentru că nici colegii nu mai au nevoie“, punctează şefa centrului.

INFO BOX
Criterii de donare

Lista cu criteriile de eligibilitate pentru donatorii de sânge este lungă. În primul rând cine vrea să doneze trebuie să aibă minim 60 kg. În schimbul sângelui donat, oamenii primesc 7 tichete de masă pentru produse alimentare, o zi liberă de la locul de muncă (în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariaţi) sau o zi scutire de frecvenţă în cazul donatorilor elevi. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite