Slatina: Ceauşescu continuă să trăiască la Balş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soţii Turcitu din Balş sunt total nemulţumiţi de cei care au condus ţara după 1989
Soţii Turcitu din Balş sunt total nemulţumiţi de cei care au condus ţara după 1989

Soţii Turcitu au adus privatizarea în oraşul Balş, chioşcul lor de copiat acte fiind primul deschis în oraş. Nemulţumiţi de prestaţia noii conduceri a ţării ce a urmat anului 1989, soţii Turcitu au lipit două poze cu Nicolae Ceauşescu în geamul chioşcului. Gestul lor s-a lăsat cu controale de la Fisc

Dacă ai drum prin micuţul orăşel Balş şi opreşti, din întâmplare, vizavi de sediul primăriei, este imposibil să nu treci pe lângă chioşcul de copiat acte al soţilor Turcitu. Aşa cum mândru le place să se fălească, ghereta lor a fost prima amenajată în oraş după Evenimentele din 1989. Dar ceea ce îţi atrage atenţia ca un magnet sunt cele două poze mari pe hârtie A4 alb-negru cu ultimul preşedinte al Republicii Socialiste România şi secretar general al Partidului Comunist Român - Nicolae Ceauşescu, poze lipite strategic cu scotch pe geamul chioşcului.

Atena Turcitu priveşte cu nostalgie la fostul dictator Nicolae Ceauşescu

Atena Turcitu priveşte cu nostalgie la fostul dictator Nicolae Ceauşescu...

“Ghereta asta, aşa cum o vedeţi dvs. aci, este prima din orăşelul ăsta. Noi am fost primii care ne-am făcut aşa ceva prin ‘90, se uita lumea la chioşc ca la nebuni când l-am amplasat aici că nu mai văzuseră aşa ceva. Pozele astea cu Ceauşescu le avem puse la câţiva ani de la Revoluţie, după ce ne-am dumirit că ăştia de l-au omorât nu se pot compara cu el. Cei care au venit după el doar au distrus şi au furat, atât”, spune Atena Turcitu.

Soţul acesteia, Pavel Turcitu, nu uită să amintească de problemele cauzate de pozele cu Nicolae Ceauşescu din geam: “Ţin minte că, după ce am pus pozele în geam, ne-am şi trezit cu un control de la Fisc. Ne-au găsit în regulă, că noi nu încălcăm legea, alţii o fac şi încă pe sume babane, dar a fost cam ciudat că au venit chiar atunci după ce lipisem pozele”.

 

“Am primit tot felul de ameninţări pentru că am pus pozele în geam”

Pavel TURCITU

 

Pozele cu fostul dictator le-au adus soţilor Turcitu şi numeroase probleme, cele mai grave fiind spargerea geamului de unde zâmbeşte nepăsător Ceauşescu.

“Am primit tot felul de ameninţări pentru că am pus pozele în geam. De înjurături nu mai vorbesc câte ne-am luat, mai ales în timpul alegerilor locale şi ălelalte. Dar noi i-am lăsat pe oameni în pace. Ne-au spart geamul ăsta cu pozele de nu ştiu câte ori ori, dar mai multe nu au făcut. Nici până la ora asta nu s-a descoperit cine a fost autorul. Sau autorii. Acum şi-a dat seama toată lumea cine a fost şi ce a făcut Ceauşescu pentru ţara asta”, afirmă nostalgic Pavel Turcitu.

Soţii Turucitu sunt amândoi pensionari şi îşi petrec ziua cu rândul la ghereta-xerox. Banii rezultaţi de pe urma “afacerii” nu reprezintă o sumă deosebită, dar este suficientă pentru a-i ajuta pe oameni să îşi mai achite din facturile curente şi să pună ceva pe masă.

“Nu ne dau banii afară din casă, Doamne fereşte!, dar avem un ban în plus în fiecare zi, atât cât este el. E greu pe căldurile astea că nu ai unde te băga – înăuntru este ca în cuptor, mai bine stăm afară, mai adie o boare de vânt din când în când, mai vedem un cunoscut, mai vorbim, asta este, să treacă timpul mai repede. Pensiile ni le-au tăiat nemernicii, mie mi-au luat 50 de lei, să-i mănânce Băsescu cu ai lui că nu se mai satură !”, mai spune cu năduf capul familiei.

 

Viitor nesigur

 

Soţii Turcitu nu sunt siguri cât vor mai păstra chioşcul. Pentru că afacerea nu necesită mari eforturi, ei par decişi să muncească în continuare la ghereta lor cu pozele lui Ceauşescu cât îi va ţine sănătatea. Ei sunt mai degrabă îngrijoraţi de soarta românilor decât a lor personală.

“Noi azi suntem, mâine nu mai suntem, dar poporul ăsta o să continue să existe şi fără noi. Ne uităm la copiii ăştia de acum că pleacă din ţară din liceu pentru că aici nu au niciun viitor. Asta e problema, că lucrurile merg din ce în ce mai rău, taică. Nu există nicio speranţă de mai bine”, a mai spus Pavel Turcitu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite