Slatina: Ce mănâncă pacienţii Spitalului Judeţean: „Supă de pasăre cu un os de doi cm şi tocăniţă de dovlecei cu două-trei fire de carne“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolnavii se plâng de mâncare
Bolnavii se plâng de mâncare

Auditul Consiliului Judeţean Olt a scos la iveală numeroase nereguli în ceea ce priveşte respectarea contractului privind externalizarea serviciului de preparare şi servire hrană la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina.

Externalizarea serviciului de hrană de la SJU Slatina a stârnit numeroase comentarii în ultimii şapte ani. Însă nicio autoritate competentă nu s-a autosesizat. Odată cu preluarea spitalului de către Consiliul Judeţean, preşedintele Paul Stănescu a dispus un audit extern pentru a verifica situaţia financiară a unităţii medicale, dar şi un audit al compartimentului administraţiei judeţene care să verifice contractul privind externalizarea serviciului de preparare şi servire hrană. Auditul a arătat că, atât la încheierea contractului, cât şi pe parcursul derulării acestuia, nu s-a efectuat un studiu privind eficienţa externalizării serviciului de preparare şi servire hrană, cheltuielile indirecte au fost majorate fără o negociere prealabilă, nu s-a emis decizie pentru constituirea comisiei de recepţie a hranei prelucrate sau în caserole, iar planurile meniu săptămânale şi listele zilnice de alimente nu sunt vizate de către compartimentul financiar-contabilitate şi nu sunt aprobate de managerul spitalului.

„Tocăniţă cu două-trei fire de carne“

Mai mult, în situaţia recepţiei alimentelor, hranei preparate sau în caserole nu s-a menţionat niciodată obiectul recepţionat (denumire, număr, calitate, eventual obiecţiuni), iar facturile primite de la firma prestatoare nu sunt confirmate pentru conformitate şi realitate de către comisia de alimente.Nicu Vladu, managerul SJU Slatina spune că a sesizat neregulile de la serviciul de hrană atunci când a ajuns pe patul de spital, în urma unui infarct.

Managerul Nicu Vladu a sesizat neregulile la serviciul de hrană atunci când a fost internat în spital

„Pe perioada internării mele în spital am avut ocazia să mănânc. Mi s-a adus o supă de pasăre cu un os de doi cm şi o urmă fină de carne şi o tocăniţă de dovlecei  cu două-trei fire de carne. L-am chemat pe administrator şi i-am spus nemulţumirile mele şi el m-a întrebat dacă am gustat mâncarea. Eu nu sunt mulţumit de calitatea mâncării şi bolnavii se plâng la rândul lor, iar eu nu accept acest lucru. Nu este posibil să plăteşti 4 miliarde lei (vechi) lunar pentru o mâncare proastă, nici o hrană bună nu merită banii aceştia“, a punctat Vladu. „Eu am sesizat CJ cu privire la această situaţie după ce am analizat documentele“, a completat managerul.

Contractul se încheie în 2011

Contractul privind livrarea de hrană a fost semnat cu o firmă iniţial doar pe o lună în decembrie 2003, apoi s-a încheiat un contract pe 4 ani cu aceeaşi firmă, între 2004-2007. La expirarea contractului în decembrie 2007, printr-un act adiţional spitalul a prelungit colaborarea încă 4 ani, până în 2011.
Legea spune că un pacient poate beneficia de o alocaţie de hrană cuprinsa între 6 lei şi 13,6 lei în funcţie de boală. Firma care „îi hrăneşte“ pe bolnavii de la SJU Slatina a mai adăugat un cost suplimentar de 25% pentru transport şi personal şi 30% pentru utilităţi.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite