Slatina: Cătălin Podoleanu, între pictura abstractă şi fotografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este pictor, profesor, iar de curând şi-a redescoperit o pasiune din anii de facultate, fotografia. Prin ochii lui, dar şi prin obiectivul aparatului de fotografiat, viaţa capătă valenţe deosebite.

La început a fost pictura, desena non-stop când era copil, iar oamenii din jurul lui erau stresaţi de băiatul care măzgălea foile de hârtie. A urmat liceul de artă, apoi facultatea la Iaşi, iar viaţa l-a adus în Slatina. „Mi-am cunoscut soţia la Iaşi şi am hotărît să venim la Slatina. Trebuia să fie pentru o scurtă perioadă de timp, dar am rămas. Acum suntem aici, dar mâine nu se ştie ce va fi”, a spus Cătălin Podoleanu.

O mişcare culturală la Slatina


Artistul este membru fondator a Asociaţiei Culturale Lyra şi vrea să facă în Slatina o puternică mişcare culturală alături de foştii săi elevi care au teminat Colegiul Naţional Vocaţional Nicolae Titulescu, acolo unde predă artele plastice. „Încercăm să organizăm mai multe mainfestări în care să implicăm elevii şi studenţii. Am făcut o expoziţie cu lucrările foştilor mei elevi care acum sunt împrăştiaţi în toată ţara. Am vrut să fie pentru ei o ocazie să se cunoască, să fie un grup şi să pună bazele unei mişcări. Poate că mulţi se vor întoarce aici”, a spus profesorul.

„Oamenii au reţineri atunci când trebuie să facă poze”

A avut expoziţii de pictură în Slatina, Craiova şi Bucureşti, iar vrea să facă una comună, în care să îmbine pictura cu fotografia. „Este o pasiune mai veche de-a mea. Am fotografiat mult în liceu şi facultate, iar de ceva timp am reluat-o. Vreau să fac un mixaj între fotografie şi artă plastică. Dacă pictura mea este o combinaţie între figrativ şi abstract, mergând spre o descompunere a lucrurilor, la fotografie mă îndrept spre portret, pentru că presupune un studiu amănunţit din pnct de vedere al psihologic”, a explicat artistul.
Ar vrea să facă reportaj social, dar din păcate, românii nu sunt obişnuiţi cu obiectivul aparatului de fotografiat. „Visez să experimentez reportajul social, dar oamenii au reţineri atunci când trebuie să facă poze. Unul din motive poate fi că 50 de ani am stat închiţi şi ne-a fost frică mereu de cineva. Reticenţa este la noi, cei din Europa Occidentală sunt mult mai deschişi şi ştiu ce este spaţiul public, ce este spiritul civic”, a spus Cătălin Podoleanu.
Îi place să fotografieze oamenii de la ţară, care au trăsături bine definite, iar pe faţa lor se citeşte sinceritatea. „Oamenii din mediul rural au o anumită inocenţă, pentru viaţa are o însemnătate aparte. Îşi trăiescc bucuriile şi tristeţile în livadă, printre animale şi se bucură când înfloresc florile. La oraş oamenii îşi pun mască, sun dupliciatri, îşi controlează trăirile, emoţiile şi de accea fotografiile lor nu exprimă nimic”, a spus artistul.



NĂSCUT
23 decembrie, 1973, Medgidia, judeţul Constanţa
STUDII
Facultatea de Arte Plastice şi Decorative Iaşi
FAMILIE
Căsătorit, o fetiţă

CE-I PLACE
Ascult rock-ul anilor ’70-’80 şi iubesc călătoriile atât în ţară cât şi în străinătate. Îmi place sportul, dar să îl privesc, nu să îl practic.

CE NU-I PLACE
Nu suport prostul gust atât din artă cât şi din cotidian. Detest indolenţa, infatuarea, falsitatea şi lipsa de civilizaţie, de simţi civic, neimplicarea.

Cum se vede lumea prin obiectivul aparatului de fotografiat?
Aş vrea să spun idilică, dar acele locuri minunate şi peisaje încântătoare sunt trecătoare. Aparatul foto este obiectiv şi vede realitatea. Mizeria, conflictele, dramele oamenilor nu scapă obiectivului.

De ce vin tinerii la liceul de artă?
Cei mai mulţi pentru că au auzit că este frumos, că e mai uşor decât la mate-fizică, că au auzit că se pot câştiga bani din asta mai târziu. 10% vin ca să continue mai departe în pictură, modă desingn ambiental.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite