Slatina: Cătălin Dumitrache a descoperit credinţa prin intermediul multimedia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasiunea pentru internet şi calculatoare l-a ajutat să îşi descopere calităţi noi şi să câştige premii la concursurile de creaţie prin prezentările orginare pe care le face.

Îi place să combine muzica, culoarea cu elemente grafice şi cu text şi să facă o operă de artă pe care să o prezinte celor care îi urmăresc prezentările. „Totul a început cu jocurile pe calculator, stăteam foarte mult şi în faţa monitorului şi în clasa a V-a am încercat să facă o primă prezenatre în care să combin diferite elemente. Dacă la început totul a fost o joacă, acum a devenit ceva foarte serios şi am început să creez”, a explicat Cătălin.


Mai aproape de Dumnezeu


Rezultatele imaginaţiei şi muncii sale nu au întîrziat să apară, iar în acest an a câştigat premiul I la Concursul Naţional de Creaţie, unde a prezentat o temă religioasă. „Am făcut un material despre simbolul credinţei din 12 studii, cu imagini reprezentative şi muzică bizantină. Am prezentat imagini în mişcare şi am combinat textul religios cu multă animaţie. Juriul concursului a fost impresionat de opera mea şi m-au chemat după concurs ca să stăm de vorbă”, a povestit Cătălin.
Tema acestei prezentări l-a făcut pe adolescent să îşi descopere şi latura religioasă, mai ales că s-a documentat foarte mult pentru realizarea materialulul. „Orice lucarea pe care o fac presupune o documentarea amănunţită. Trebuie să caut foarte multe informaţii pe internet, să văd imagini, să mă inspir. Lucrarea cu care am câştigat şi primul premiu I la un concurs de creaţie m-a ajutat să îmi descopăr latura religioasă şi să înţeleg mai bine cuvântul Domnului şi de ce nu, să îi ajut şi pe alţi tineri de vârsta mea să fie mai aproape de biserică şi Dumnezeu”, a spus Cătălin.

„Când ai un talent trebuie să îl pui în slujba oamenilor”

Adolescentului îi plac acţiunile de voluntariat şi vrea să se implice pe viitor în mai multe activităţi de ecologie. Vrea să convingă prin creaţiile lui pe mulţi tineri că este important să protejăm natura. „Atunci când ai un talent trebuie să îl pui în slujba oamenilor şi de aceea vreau să fac mai multe prezentări despre cât rau face mediului dacă aruncăm o simplă hârtie su un pet într-un spaţiu verde. Pornind de la lucruri mici, putem face minuni, dacă suntem perseverenţi”, a precizat Cătălin.
A mers şi i-a ajutat pe bătrânii de la cămin, pe copiii orfani şi a făcut curăţenie în parcuri. Este mândru de acţiunile sale şi vrea ca tot mai mulţi adolescenţi să devină voluntari. „Cred că ne ajută să fim mai buni, să învăţăm să avem răbdare şi să apreciem ceea ce avem noi. Bătrâinii m-au impresionat, iar când am platat copaci în parc m-am simţit util, m-am bucurat că am putut să ajut. Cu toţii ar trebui să facem asta”, a spus adolescentul.

NĂSCUT
15 iunie 1995, Slatina
STUDII
Elev în clasa a IX-a la CN Radu Greceanu
IDEALURI
Vrea să devină arhitect



CE-I PLACE
Sportul, în special fotbalul. Sunt fan al ehipei Dinamo, iar fotbalistul meu preferat este Marius Nicolae. Îmi place să joc tenis şi multe jocuri pe calculator.


CE NU-I PLACE
Nu suport persoanele care sunt idiferente la ce se întâmplă în jurul lor, care nu au compasiune şi care trec prin viaţă fără să lase nimic în urma lor.


Ce reprezintă pentru tine voluntariatul?
Este un lucru pe care ar trebui să îl facă toţi oamenii. Trebuie să fim conştienţi că dacă nu ne ajutăm semenii şi planeta într-o zi totul ar putea să dispară. Documentarele despre cum distrg oamenii planeta nu sunt poveşti.


Cum pot fi oamenii convinşi să păstreze curăţenia în oraş?
Comunicând cu ei, explicându-le că dacă aruncă un pet într-un spaţiu verde fac un lucru rău, că există coşuri de gunoi. Fiecare om are o latură sensibilă şi trebuie să ajungi la ea dacă vrei să te faci înţeles.


Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite