Slatina: Cardul european de sănătate, în bagajul de vacanţă a peste o mie de olteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cardul european de sănătate oferă asiguraţilor dreptul de a beneficia de servicii medicale în perioada şederii pe teritoriul unei ţări membră UE.

Chiar dacă nicio persoană nu pleacă în vacanţă cu gândul că s-ar putea îmbolnăvi sau suferi un accident, cei mai prevăzători dintre olteni s-au asigurat că pot beneficia de servicii medicale în perioada sejurului pe teritoriul unei ţări membră a Uniunii Europene, obţinând cardul european de asigurări sociale de sănătate. Pe baza acestui card nu se pot solicita tratamente pentru afecţiunile pre-existente călătoriei în străinătate, ci numai pentru problemele de sănătate care apar în timpul sejurului. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt a primit peste o mie de cereri de eliberare a cardului european de asigurări sociale de sănătate în prima jumătate a acestui an. „De la începutul anului şi până în prezent CAS Olt a eliberat 1007 carduri europene de sănătate şi 41 de certificate de înlocuire a cardului european de sănătate“, a spus Constanţa Coteaneanu, purtătoarea de cuvânt a instituţiei.  Dacă pe perioada iernii şi a primăverii au fost eliberate, în medie, o sută de carduri pe lună, în iunie numărul acestora a crescut de patru ori. 410 olteni au primit cardul de sănătate în prima lună de vară.

Cardul este valabil şase luni

Modalitatea de obţinere a acestui card este foarte simplă. Cei care plănuiesc să plece în străinătate trebuie să meargă cu cel puţin cu o săptămână înainte de călătorie la CAS Olt. „Cardul european de asigurări sociale de sănătate se eliberează la cererea persoanei interesate pe baza copiei actului de identitate, cartea de identitate respectiv certificatul de naştere pentru minorii sub 14 ani şi a documentului care atestă calitatea de asigurat pe ultimii 5 ani. În momentul depunerii acestor documente, asiguratul va completa o cerere tip, prin care solicită eliberarea cardului“, a spus Constanţa Coteneanu, purtătoarea de cuvânt a CAS Olt. Cardul se eliberează în termen de şapte zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, are o valabilitate de maxim şase luni şi este folosit pentru a dovedi calitatea de asigurat în România, în situaţia în care persoana are nevoie de asistenţă medicală în ţara de destinaţie. Cardul este livrat prin poştă asiguratului. Nu toţi oltenii cunosc însă cardul european de asigurări sociale de sănătate. „Sinceră să fiu nici măcar nu ştiam de existenţa acestui card. Vara asta nu plec nicăieri, dar am ieşit până acum din ţară de câteva ori şi nu am avut cardul cu mine. Cred că este o idee foarte bună şi cu siguranţă data viitoare am să-l cer şi eu. Nu am avut probleme de sănătate în vacanţe până acum, dar nu se ştie niciodată“, spune Ingrid Mihai, de 29 ani.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite