Slatina: Campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin, în ritm de melc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin a debutat cu stângul, în 2009. Deşi a fost extinsă şi la alte grupe de vârstă, nici acum nu se bucură de succes, în Olt.

O statistică a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt arată că numai 2.232 de oltence au fost imunizate gratuit împotriva cancerului de col uterin, în cadrul campaniei demarate de Ministerul Sănătăţii în 2009. Printre acestea se numără 800 de eleve din grupa de vârstă 12-14 ani, 515 tinere cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani, 324 din grupa de vârstă 20-24 şi 593 de femei cu o vârstă care depăşeşte 24 de ani.
Aceeaşi statistică mai arată că luna trecută, medicii olteni au realizat numai 37 de imunizări. „A fost vaccinată o fetiţă din grupa de vârstă 12-14 ani, 6 care au între 15 şi 19 ani, 8 femei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 24 de ani şi 22 care au peste 24 de ani“, a spus Gabriela Gogiu, purtătoarea de cuvânt a DSP Olt.

O doză de vaccin, între 200 şi 300 de lei

Doina Deaconu, medic primar medicină familie şi competenţă în planificare spune că numărul femeilor care i-au trecut pragul cabinetului pentru a fi imunizate este destul de mic. Medicul încearcă să explice şi motivele care au dus la eşecul campaniei naţionale de vaccinare.

image

Medicul Doina Deaconu

„Cred că lumea nu mai are încredere în această campanie de vaccinare pentru că nu a fost popularizată. În general, numai pe televiziunile centrale s-a făcut o campanie de mediatizare, şi atunci au fost păreri pro şi contra. La debutul campaniei puteau fi vaccinate elevele numai cu acordul părinţilor, lucru care i-a speriat pe mulţi dintre ei. Femeile care au venit să se vaccineze la noi la cabinet au avut între 15 şi 42 de ani“, a spus aceasta. O doză de vaccin anti HPV costă între 200 şi 300 de lei în farmacii.

INFO BOX
400 de doze, în depozitul DSP Olt

Femeile care vor să se imunizeze trebuie să facă o simplă solicitare la medicul de familie care ridică vaccinul de la DSP Olt. În acest moment, în depozitul antiepidemic al direcţiei mai sunt 400 de doze.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite