Slatina: Caii oltenilor au făcut spectacol la Slătioara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai buni călăreţi au câştigat concursul
Cei mai buni călăreţi au câştigat concursul

Cei mai buni călăreţi şi cei mai frumoşi cai au putut fi admiraţi la Slătioara, la cea de-a XVII-a ediţie a concursului Botezul Cailor.

Zeci de oameni au venit să vadă cei mai frumoşi şi mai rapizi cai, la concursul Botezul Cailor din Slătioara.
Proprietarii de cai din judeţ şi-au împodobit animalele cu ciucuri şi hamuri din piele de cea mai bună calitate, brodate de mână şi i-au adus la concurs. Fie că au participat la proba de călărie sau la cea de tracţiune, bărbaţii şi-au botezat caii înainte de probe pentru ca animalele să fie sănătoase în noul an. „După botez, calul este mai harnic, mai rapid şi nu se va îmbolnăvi tot anul. Tradiţia botezului animalelor este veche la noi în sat. Preoţii merg de Bobotează şi de Sfântul Ion în casele oamenilor şi le botează animalele”, a explicat Marin Bica, preot în Slătioara.

„Am foarte multe diplome acasă”

Dacă pentru unii a fost primul concurs la care au participat, alţii au acasă zeci de diplome şi trofee. „Am luat locul III şi este prima dată când particip. Nici nu călăresc de mult, să am un an. Îmi place, iar la anul vreau să iau marele premiu împreună cu calul meu, Georgiana”, a spus Doru Ciocârlan, de 17 din comuna Slătioara.

„De 12 ani tot vin la concurs şi am luat numai locul I şi II. Am foarte multe diplome acasă. Este prima dată când particip cu Mirela, este un cal pe care l-am cumpărat din banii mei. Am dat 2 500 de lei pe el şi este foarte rapid”, a spus Cosmin Băluţă, de 23 de ani.
Dacă la concursul de călărie, tinerii au arătat cât de bine stau în şa şi cît de rapizi sunt caii lor, la proba de tracţiune a fost rândul animalelor să-şi arate forţa. Au trebuit să mute din loc o căruţă plină de nisip. Puţini au fost cei care au reuşit. „Anul trecut Scorilo a câştigat proba de greutate. Este un cal puternic, are 5 ani şi este cel mai bun animal pe care l-am avut. Sper să reuşească şi în acest an să tragă căruţa”, a spus Marin Predună, de 45 de ani.
Cei mai buni concurenţi au fost recompensaţi cu premii în bani, 100 de lei locul I, 80 de lei locul II şi 60 de lei, locul al III-lea, dar şi diplome. Unii au primit şi oferte pentru animalele lor.
„Acest concurs este o tradiţie. În trecut, comuna era recunoscută pentru vacile de lapte şi pentru caii cei mai puternici din judeţ”, a spus Savu Ciocârlan, primarul comunei.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite