Slatina: Caii botezaţi şi cei mai curajoşi călăreţi din judeţ au făcut spectacol la Slătioara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat la ediţia cu numărul XVIII, concursul Botezul Cailor are loc în fiecare an în comuna olteană Slătioara, în ziua de Bobotează.

În ziua de Bobotează, caii sunt ţesălaţi, li se curăţă copitele, li se pun ciucuri în coamă şi sunt scoşi pe uliţa satului pentru a fi admiraţi de întreaga comunitate. După acestă paradă are loc un veritabil concurs hipic, la care participă cai din toate comunele limitrofe Slătioarei. Tăichiţă Covaci participă de când se ştie cu animalele sale la vestitul concurs.

image

Mişu şi Mândra au fost vedetele concursului

Zeci de căruţaşi au luat parte la eveniment

„Anul acesta am venit cu Mişu şi Mândra. Anul trecut am câştigat locul I la proba de tracţiune, şi anul acesta cred că am să câştig la fel pentru că am doi cai foarte puternici. Concursul este o tradiţie pentru mine şi am să particip an de an, până la moarte“, spune bărbatul din Slătioara în timp ce îşi pregăteşte animalele pentru competiţie.

image

Ţuica şi vinul fiert i-au încălzit pe participanţi

„Vreau să văd cât de bun este calul meu“

Fie că au participat la proba de călărie sau la cea de tracţiune, bărbaţii şi-au botezat caii înainte de probe pentru ca animalele să fie harnice şi sănătoase în noul an. În concurs s-au înscris zeci de participanţi din mai multe comune din apropiere. "Anul acesta s-au adunat foarte mulţi oameni să privească cum se întrec caii.S-au înscris în concurs în cadrul celor două probe 27 de călăreţi. Au venit din toate localităţile apropiate, de la Pleşoiu, Piatra-Olt, Mărgheni, Enoşeşti, Slatina, Găneasa şi Salcia", a spus Teodor Cârţu, unul dintre organizatori.

image


Răşanu Marius şi calul său în proba de viteză

Este al doilea an în care vin la cursă. Sunt mulţi cai puternici şi vreau să văd cât de rapid este Steven, calul meu“, spune tânărul George Moraru din Pleşoiu. Dacă în trecut câştigătorii primeau drept premiu o cămaşă şi un ştergar, acum, celor mai buni, li se oferă premii în bani.
Specialiştii în etnografie spun că, practicarea acestui obicei are un dublu rol - ritual şi practic şi are două probe. Încuratul cailor avea, în trecut, drep scop alungarea spiritelor malefice, în ziua de Bobotează. Astăzi, are mai mult rol practic, cu ocazia aceasta toţi oamenii din comună putând să aprecieze vrednicia feciorilor, după modul cum au scos caii din iarnă.


Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite