Slatina: Bogdan Ene - Repară telefoanele slătinenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Ene
Bogdan Ene

A învăţat electronică din ambiţia de a-şi repara singur telefonul. Îşi conduce propria afacere şi practică această meserie din pasiune. Are zilnic zeci de clienţi.

S-a apucat să repare telefoane mobile în urmă cu şase ani, pe când era încă în şcoala generală.  Nu a mai vrut să mai dea banii pe depanare, aşa că s-a pus pe învăţat.
A deprins electronica de la un prieten şi s-a apucat de lucru. Deşi este foarte tânăr, deja cunoaşte această meserie bine. Acum are zeci de clienţi care-i trec pragul zi de zi, fiecare dintre ei având câte o „bubă“ la telefon.

Stă peste program pentru a avea clienţi mulţumiţi

„Nu îmi permiteam să dau bani pe un telefon nou atunci când cel vechi se strica. Mă duceam cu el la reparat şi pentru o lucrare simplă îmi luau o grămadă de bani, aşa că m-am hotărât să învăţ să le repar singur. Am învăţat electronică de la un prieten şi m-am apucat de lucru. Am reuşit să pun pe picioare propria mea afacere, iar acum pot să spun că sunt mulţumit cum merge. Am reparat mii de telefoane mobile şi o voi face în continuare“, a spus tânărul electronist.

În micul atelier de reparaţii al lui Bogdan stau aşezate sute de piese, toate puse în ordine pe rafturi şi denumite corespunzător categoriei din care fac parte. Are foarte mult de lucru şi uneori stă şi peste program pentru a răspunde la timp cererilor clienţilor. Are o afacere prosperă şi este printre puţinele care mai merg pe timp de criză.

„Nici nu am simţit că este criză. Telefoanele au devenit o necesitate, iar oamenii au nevoie de ele. Mulţi nu îşi permit să îşi ia altele noi, aşa că le aduc la reparat. În ziua de astăzi telefonul este probabil cel mai utilizat aparat electronic. Încerc de fiecare dată să termin reparaţia la timp şi să fac o lucrare de calitate şi durabilă. Pentru a repara un telefon trebuie să cunoşti atât partea de programare, cât şi cea de electronică. Fără aceste cunoştinţe nu ai cum să repari un telefon“, ne-a mărturisit Bogdan, tânărul pasionat de telefoane.

Din experienţa acumulată de-a lungul anilor,  le spune clienţilor săi rapid dacă telefonul poate fi reparat şi în cât timp. Piaţa telefoanelor mobile este într-o continuă creştere, iar Bogdan trebuie să ţină pasul cu toate informaţiile şi modelele de telefoane. Comunică cu depanatori din toată ţara, iar atunci când unul dintre ei întâmpină probleme cu un anumit model, ceilalţi îi sar în ajutor.

În pas cu tehnologia

„Telefoanele au evoluat într-un mod extraordinar de când m-am apucat de această meserie. În viitorul apropiat telefonul va înlocui calculatorul la cum avansează tehnologia. În fiecare zi apare ceva nou şi trebuie să ţii pasul cu tot dacă vrei să te mai caute clienţii. Este destul de greu să şi repari, iar în acelaşi timp să te şi documentezi, dar m-am obişnuit pentru că îmi place foarte mult ceea ce fac“, ne-a spus Bogdan. Reparaţia unui telefon poate costa între 10 lei şi câteva sute, în funcţie de cât de gravă este defecţiunea telefonului.

ce-i place
„Să învăţ mereu lucruri noi. Prefer să fiu bine documentat, indiferent de subiectul discuţiei. Mă simt bine când muncesc, iar în timpul liber ies cu prietenii în oraş.“

ce nu-i place
„Acei oameni care nu încearcă să facă nimic pentru ei sau pentru cei din jur. Cei care pur şi simplu nu vor să evolueze, să fie mai deschişi la lucrurile noi. Nu-mi plac minciuna şi lipsa de responsabilitate.“

întrebări şi răspunsuri
Care este cel mai folosit aparat?
B.E.: Atunci când repari un telefon, prima dată trebuie să măsori circuitele şi să depistezi unde este defecţiunea. Pentru această operaţiune se foloseşte multimetrul, un aparat de măsură fără care nu poţi repara nimic.
Ce telefoane sunt la modă?
B.E.: În ultimul timp telefoanele cu touch screen sunt cele mai căutate. De obicei acestea sunt preferate de femei pentru aspectul lor estetic. Bărbaţii în general preferă telefoanele clasice cu tastatură şi cu cât mai multe funcţii.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite